Kmín patří mezi nejčastější koření, které lidé používali už v době kamenné a ve starém Egyptě. Už v této době byly známy jeho léčivé účinky. V současné době se nejčastěji využívá v kuchyni, v medicíně, ale také v magii. Využijte kmín všemi novými způsoby, které vám nyní přinášíme.
Nejčastější použití kmínu
Nejčastěji kmín používáme v kuchyni. Je oblíbeným kořením, které nesmí chybět ve spoustě nejen českých, ale také asijských jídel. Používá se při dochucování polévek, tvoří nezbytnou součást vařených brambor, pečeného masa a také je to koření, které nesmí chybět v pečivu.
Čím je kmín tak prospěšný
Kmín obsahuje množství flavonoidů, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Dále jsou v tomto koření bílkoviny, sacharidy a vláknina. Kmín je také plný antioxidantů. Z důležitých minerálů obsahuje kmín železo, vápník, hořčík, zinek, sodík a další.
Jak kmín léčí
Říká vám něco kmínová polévka? Tato polévka léčí plynatost, bolest břicha a podávali nám ji už naše maminky a babičky. Stejný účinek má také kmínový čaj. Kmín dokáže mírnit menstruační potíže, má močopudné účinky, podporuje imunitu, snižuje krevní tlak a cholesterol. Dále detoxikuje organismus, podporuje správné trávení, odstraňuje zápach z úst a působí jako prevence proti nemocem srdce, cév, revmatismu a problémech s kostmi a klouby.
Kmín a magie
Kmín má své podstatné místo také v magii a pověrách. Používá se hlavně k ochranným rituálům. Kmín se dává do dětských postýlek a dítě by tak mělo být ochráněno před zlými silami. Těsto s kmínem mělo údajně čarovnou moc, říkalo se, že brání zvířatům, aby utekla. Pro lepší paměť pak má sloužit pytlíček s kmínem, který byste měli nosit na krku.
Další účinky kmínu
- Kmín pomáhá obnovit střevní mikroflóru, pokud jste delší dobu užívali antibiotika.
- Je vhodný pro astmatiky, protože uvolňuje křeče v plicích.
- Toto koření podporuje tvorbu mateřského mléka a kojencům usnadňuje jeho trávení.
- Kmínový olej účinně bojuje proti bakteriálním onemocněním.
- Velkou výhodou aromatického kmínu je také prevence proti rakovině tlustého střeva, žaludku a děložního čípku.
Kmínový čaj
Potřebujete
lžíci kmínu
300 ml vody
Postup
Zalijte lžíci kmínu horkou vodou a nechte louhovat alespoň deset minut. Poté sceďte a kmínový čaj popíjejte, pokud máte problémy s trávením, bolesti žaludku nebo pokud máte problém s kojením.
Kmínová polévka
Potřebujete
lžíci kmínu
1 litr vývaru
3 větší brambory
1 cibuli
2 lžíce másla
hladkou mouku na jíšku
stroužek česneku
sůl, pepř a majoránku
Postup
Na másle zpěňte cibuli, přidejte polévkovou lžíci kmínu a nadrobno nakrájené brambory. Zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor. Přidejte jíšku z mouky a vody a nechte ještě povařit. Nakonec dochuťte solí, pepřem, česnekem a majoránkou.
Znáte další zajímavé použití kmínu?
Michaela Michalíková
s...