Léto je v plném proudu a většina z nás vyhledává letní osvěžení. Nejen milovníci sladkých dezertů si místo koláče vybírají osvěžující dezert nebo zmrzlinový pohár. Vyzkoušejte oblíbené letní recepty, které jsou jednoduché a rychlé na přípravu, zvládne je tak opravdu každý!
Italský dezert granita
Pokud patříte mezi milovníky zmrzliny, tak vám granita rozhodně bude chutnat. Granita připomíná oblíbenou ledovou tříšť.
Na přípravu potřebujete ovoce podle vašich preferencí a chutí, vodu, citrónovou šťávu a cukr.Postup je rychlý a jednoduchý. Ovoce nakrájejte na menší kousky. Může se jednat o lesní plody, jahody, maliny, ale také meruňky, broskve nebo nektarinky. Výborné je také mango nebo jiné exotické plody. Nakrájené ovoce povařte s cukrem a citrónovou šťávou. Nechte projít varem a rozmixujte dohladka. Pokud chcete mít dezert bez semínek a pecek, které se v ovoci objevují, pyré ještě po rozmixování propasírujte. Poté dejte vychladit do lednice a zhruba po hodině dejte do mrazáku. Až začne směs mrznout, tak promíchejte a tento postup opakujte alespoň čtyřikrát. Promíchání je ideální zhruba po půl hodinových intervalech. Následně podávejte ozdobené například lístkem máty nebo meduňky.
Osvěžující smoothie
Oblíbeným dezertem je smoothie, ať už z ovoce nebo zeleniny. Pokud si chcete připravit ovocný osvěžující drink, tak stačí v mixéru smíchat oblíbené druhy ovoce, například kiwi, jahody, banán nebo sezónní ovoce, které máte k dispozici.
Přidejte obyčejné nebo sójové mléko.Skvělou chuť má i mandlové nebo jiné ořechové mléko. Mléko můžete nahradit bílým jogurtem nebo smetanou na vaření. Okořeňte lžící skořice, vanilkového cukru nebo špetkou muškátového ořechu a vymíchejte hladkou směs. Podávejte vychlazené a ozdobené kouskem ovoce.
Banánové tiramisu
V restauracích si v létě lidé dávají nejčastěji zmrzlinové poháry a hned po nich vede italský dezert tiramisu.
Připravte si jej jednoduše doma a přidejte banán pro novou a lahodnou chuť. Nejdříve si do misky vyskládejte piškoty, je na vás, zda to budou obyčejné dětské piškoty nebo dlouhé piškoty určené pro přípravu italských dezertů. Pokapte je vychládlou kávou, kterou smícháte se lžící rumu. Krém si vymíchejte z mascarpone a moučkového cukru. Pokud chcete mít dietnější verzi, tak mascarpone nahraďte zakysanou smetanou. Na piškoty dejte na plátky pokrájený banán, naneste krém a posypte kvalitním kakaem. Dejte do lednice a nechte ztuhnout, alespoň do druhého dne.
Pudinková sklenice
Zajímavým nápadem na letní dezert jsou i plněné sklenice, které se dají uzavřít a jsou vhodné jako svačina do práce.
Příprava takového dezertu je víc než jednoduchá. V 500 ml mléka si uvařte pudink. Zvolte vanilkový nebo čokoládový, který se hodí ke všemu. Na dno sklenice si naskládejte piškoty, které zakápnete ovocným sirupem. Na piškoty naskládejte oblíbené ovoce, například banán nebo maliny. Poté přidejte pudink a celý postup opakujte až dokud máte místo ve sklenici. Pokud se chcete vyhnout sladkému pudinku nebo držíte dietu, tak pudink jednoduše vyměňte za chia semínka. Stačí je zalít vodou, nechat odstát a za okamžik připravíte osvěžující a dietní dezert.
Jablečný dort
Mezi osvěžující ovoce patří i jablka. Pokud máte doma kyselá jablka, která se nedají jíst syrová, tak je zpracujte do výborného a zdravého dezertu.
Jablka si oloupejte, nastrouhejte nahrubo a povařte s dvěmi lžícemi cukru. Do půl litru vody přidejte dva vanilkové pudinky a přidejte k jablkové směsi. Nechte povařit zhruba ještě 15 minut a připravte si formu. Naskládejte do ní dětské piškoty, nalijte část jablkové směsi, znovu naskládejte piškoty a opakujte až dokud budete mít směs. Dejte vychladnout do lednice a podávejte se lžící domácí šlehačky.
s...