Horké letní dny přímo lákají k tomu, abyste si dali osvěžující zmrzlinu, která zažene i chuť na něco dobrého. Bohužel však zmrzliny a štíhlá linie vždy nejdou ruku v ruce… Důležitý je ale výběr zmrzliny! Pokud zmrzlinu milujete a léto si bez ní zkrátka nedovedete představit, přečtěte si náš dnešní článek, ve kterém se dozvíte, na co si nejčastěji dávat u letního zmrzlinového hřešení pozor.
Smetana vs. rostlinný tuk
Je velký rozdíl, zda si dáte zmrzlinu na tvarohovém či smetanovém základu, nebo na základu z levného rostlinného tuku. Většina zmrzlin, která se prodává v supermarketu, jsou v základu vyrobeny z vody, palmového oleje a cukru, tudíž našemu tělu nepřináší žádný výživový benefit. Pokud si chcete dopřát o něco zdravější zmrzlinu, sáhněte příště po tvarohové nebo smetanové, která je sice také tučná, avšak obsahuje alespoň bílkoviny. Pokud byste rádi mlsali tu nejzdravější možnost zmrzliny, dbejte na to, aby v jejím základu bylo alespoň 70 % ovocné dřeně. Stačí si pouze číst etikety.
Speciální kategorií jsou pak točené zmrzliny ze stánku, které jsou většinou vyrobeny z předem hotových směsí, které pak v kornoutku vypadají lákavě, obsahují však mnoho hydrogenovaného rostlinného tuku, který škodí vašemu tělu.
Pozor na polevy
Chutnají vám čokoládové, jahodové nebo jogurtové polevy na nanucích na dřívku? Víte, že vůbec žádnou čokoládu, jahody ani jogurt neobsahují? Většina takovýchto polev na zmrzlinách je vyrobena ze ztuženého rostlinného tuku a cukru, které mají negativní vliv na naše zdraví, zejména cévy. Pokud zmrzlinu, pak určitě bez polev.
Přemíra cukru
Většina lidí si dává v létě zmrzlinu jako dezert nebo „něco na zub“ místo čokolády nebo tyčinky. Mnohé zmrzliny ale obsahují o několik desítek procent více cukru, než je pro vaše tělo vhodné. Mezi zdravější varianty patří zmrzliny slazené stévií nebo kokosovým cukrem, stačí v obchodě více hledat a určitě alespoň 1 zástupce najdete. Za zdravější zmrzlinu si sice připlatíte, můžete si však být jisti, že bude obsahovat samé tělu neškodlivé ingredience.
2 tipy na zdravé letní domácí zmrzliny
Mandlová zmrzlina s javorovým sirupem
Ingredience: 2 mražené banány nakrájené na kolečka, 100 ml mandlového mléka, javorový sirup dle chuti
Postup: Mražené banány si vložte do mixéru, zalijte je mlékem a javorovým sirupem a dobře rozmixujte. Mixujte do té doby, než je konzistence hezky krémová.
Ovocná zmrzlina se superfoods
Ingredience: 1 hrnek mražených malin, 1 hrnek mražených borůvek, 1 hrnek mraženého banánu na kolečka, 1 PL acai prášku, 1 PL chia semínek, hrst kešu ořechů (2 hodiny namočených ve vodě)
Postup: Všechny ingredience vložte do mixéru a pořádně rozmixujte. Podávejte s čerstvým ovocem.
Hlídáte si v létě častou konzumaci zmrzlin nebo si mražené dobroty užíváte dosyta?
Tereza Obořilová
s...