Chcete si doma upéct výborný dezert nebo uvařit gurmánské tříchodové menu, ale máte hluboko do kapsy? Zkuste některé z drahých surovin vyměnit za levnější, a přesto stejně chutné. Nebojte se, že by tyto levnější suroviny byly méně zdravé nebo dokonce změnily chuť celého pokrmu. Věřte, že v mnoha případech to ani návštěva či náročný manžel nepoznají. Levnější surovina pro běžné a domácí účely vaření často bohatě stačí.
Ovocné jogurty
Nemusíte kupovat zbytečně drahé ovocné jogurty. Stačí, když koupíte klidně i větší balení bílých jogurtů, a do nich pak můžete přidat domácí marmeládu, med nebo ovesné vločky a domácí müsli.
Javorový sirup
Pokud se v receptu objeví pár lžic javorového sirupu, je opravdu zbytečné kupovat celou sklenici, jejíž cena se pohybuje okolo 200 Kč. Sirup můžete nahradit kvalitním květovým medem. Chuť sice nemá stejnou jako javorový sirup, ale chutně osladit dezert dokáže bez problémů.
Šlehačka/smetana
Tuto surovinu můžete mnohdy nahradit jogurtem. Hlavně v případě dezertů tím chybu určitě neuděláte. Navíc bude jídlo mnohem zdravější a nebude obsahovat tolik tuku.
Parmezán
Tenhle typický italský sýr má velmi slanou chuť a ne zrovna příznivou cenu. Můžete jej nahradit sýrem Grand Moravia, který se vyrábí u nás v Česku. Je ovšem méně slaný a jeho chuť není tak výrazná jako chuť parmezánu.
Pancetta
Tato italská specialita je druh suchého masa, které se získává z vepřové slaniny, která se nakládá do soli. Neodmyslitelně patří například do receptu na špagety Carbonara. Místo pancetty můžete použít klasickou libovou slaninu.
Prosciutto
Velmi oblíbená a často používaná italská šunka, kterou jde nahradit jen velmi těžko. Můžete ale vyzkoušet kvalitní vepřovou šunku od kosti, která se prosciuttu blíží nejvíce.
Mascarpone
Určitě už jste někdy chtěli vyzkoušet tiramisu. Hlavní přísadou je mascarpone. Jde o smetanový sýr, který tvoří z padesáti procent smetana, a je docela těžké jej nahradit. Můžete místo něj použít pomazánkové máslo, ovšem chuť rozhodně nebude stejná jako u mascarpone. Můžete vyzkoušet i vanilkové pomazánkové máslo, které stojí minimálně o polovinu méně než mascarpone. A zajímavá chuť, velmi podobná chuti mascarpone, vám vznikne, když smícháte lučinu s vyšlehanou šlehačkou.
Olej
Tuto velmi často používanou surovinu můžete nahradit například máslem, ztuženým tukem, ale i sádlem, které stojí o polovinu méně než olej. Zároveň se sádlo tak rychle nepřepálí a vaše jídlo díky němu získá mnohem lepší chuť.
Dlouhé (cukrářské) piškoty
Tyto piškoty můžete lehce nahradit obyčejnými dětskými piškoty, které koupíte v každém obchodě. Jen jich budete potřebovat větší množství než piškotů cukrářských. Musíte také počítat s tím, že obyčejné piškoty tak snadno neudrží tvar dezertu.
Tatarka
Pokud doma nemáte koupenou tatarku a zrovna žádná není v akci, můžete si vyrobit tatarku domácí, která vás překvapí svou chutí. Stačí smíchat dvě lžíce obyčejné majonézy, přidat lžíci kremžské hořčice, nadrobno nakrájenou cibuli a dochutit solí a pepřem. Budete se divit, ale vykouzlíte si jednoduchou a levnou pochoutku a možná se vám ke klasické tatarce už ani nebude chtít vracet.
Rýžové víno
Toto žluté víno se používá v asijské kuchyni. Slouží zde jako ochucovadlo mnohých pokrmů. Má typickou chuť, která není tak snadno nahraditelná, ale můžete se k ní přiblížit použitím kapky sherry nebo portského vína.
Baileys
Jeden z dražších likérů lze nahradit i jakýmkoliv jiným krémovým likérem, který je třeba zrovna v akci. Mimo jiné můžete do receptu použít třeba pouze esenci místo samotného alkoholu. Malinový likér nahradíte višňovou griotkou, amaretto pak jiným mandlovým nebo pomerančovým likérem.
Kuřecí prsní řízky
Nekupujte prsní řízky a kupte rovnou celé kuře. Dejte si s ním trochu práce a můžete jej použít hned na několik obědů. Z kostí a kůže pak můžete uvařit výbornou polévku.
Mleté maso do karbanátků
Pokud nemáte dostatek mletého masa, můžete mleté maso namíchat se strouhanou mrkví. Karbanátkům tak dodáte skvělou a novou chuť a děti ani nepoznají, že jedí zdravě.
A pokud vám toto vaření a pečení s levnější alternativou surovin ušetří alespoň část vašeho rozpočtu, nebojte se a jednou za čas si dopřejte i to velmi drahé a značkové víno nebo večeři, kterou uvaříte přesně podle návodu.
Jak šetříte na jídle Vy? Nakupujete suroviny přesně podle receptu, nebo se také snažíte najít vhodnou a levnější alternativu?
Michaela Michalíková
s...