Kdo by neměl rád sladké? Na druhou stranu, kdo má rád nadváhu a problémy se zdravím? Sladké a zdravé se ale nemusí vylučovat! V hlavní roli bude Šmakoun meruňka a Šmakoun brusinka a goji. Jedná se o sladkou variantu Šmakouna, která umožňuje obohatit komplexní živočišnou bílkovinou také sladká jídla a dezerty. Máme pro vás dva výborné recepty, po kterých nebudete mít téměř žádné výčitky svědomí!
Malinový dortík
Ingredience a postup:
Korpus
180 g Koka kakaové sušenky
8 datlí
Datle je nutné namočit na 20 minut do horké vody a poté rozmixovat ponorným mixérem se lžící vody. Vzniklou pastu pak spojíme se sušenkami, které si předem rozmixujeme na prášek. Hmotou vysteleme dortovou formu.
Náplň:
500 g tvarohu
250 ml zakysané smetany
500 ml kokosového mléka
200 g brusinkového Šmakouna (nastrouhat)
8 plátku želatiny
50 – 100 g malin (podle chuti)
2 lžičky citrónové šťávy
3 kapky vanilkového extraktu
med
Plátky želatiny si necháme nabobtnat ve 3 lžících vody a v mikrovlnce vše rozehřejeme, aby se želatina roztopila. Poté smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, kokosové mléko, Šmakouna, maliny, citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a med dle chuti. Vše vyšleháme do krému a 5 lžic z něho si odložíme zvlášť na závěrečné zdobení. Roztopenou želatinu smícháme se 2 lžícemi krému, poté vmícháme do celé směsi. Krém nalijeme na sušenkový základ, uhladíme a do formy vtlačíme menší misku s kulatým dnem (obalenou fólií), ale dáváme pozor, aby se miska nedotkla sušenkového dna. Necháme 1 hodinu ztuhnout v lednici. Při vytahování misky s ní opatrně točíme dokola, aby se krém krásně odlepil.
Vrchní část
700 g malin
6 plátků želatiny
med
Želatinu si necháme opět nabobtnat stranou. Do hrnce vložíme maliny, 3 lžíce vody a mícháme, dokud se maliny úplně nerozvaří, pak přidáme med. Do rozvařené směsi přidáme želatinu, kterou ve směsi rozpustíme. Malinovou směs necháme chvíli vychladnout, aby nebyla úplně horká, a vlijeme na ztuhlý krém. Necháme 2 hodiny vychladit v lednici. Ztuhlý dortík ozdobíme pusinkami ze zbylého krému.
Výživové hodnoty na 100 g: 900 K
Natty Cholevová
Šmakounová zebra
Ingredience (2 porce)
200g meruňkového Šmakouna
200g tvarohu
100-150ml rostlinného mléka
30g stévie
8 meruněk
1/2 vanilkového lusku
Postup:
Meruňky vypeckujeme a spolu se stévií rozmixujeme. Záleží jen na vás, zda rozmixujete na jemné pyré nebo necháte kousky meruněk. Pokud je potřeba, ještě dosladíme. Nastrouhaného Šmakouna spolu s tvarohem, mlékem a dření z vanilky vyšleháme do hladkého krému. Nyní už jen zbývá navrstvit do skleniček, ozdobit a nechat alespoň hodinu vychladit.
Michaela Lentesová
Přejeme vám dobrou chuť!
s...