Pozitivní účinky zázvoru jsou opravdu neuvěřitelné. Nejenže pomáhá při problémech s trávením, ale účinně spaluje i přebytečné tuky. Podívejte se s námi na další „schopnosti“ zázvoru, inspirujte se recepty a zařaďte tuto zázračnou surovinu do svého jídelníčku.
Kde jej koupit
V dnešní době je zázvor k dostání skoro v každém obchodě s potravinami, zde seženete hlavně ten čerstvý. V obchodech se zdravou výživou nebo speciálních internetových prodejnách ho ale koupíte také sušený, zavařený, nakládaný nebo i jako doplněk stravy v tabletách.
Jak zázvor vybrat
Nejvhodnější je samozřejmě čerstvý. Tento zázvor má nejen skvělou chuť a vůni, ale také obsahuje největší množství vitamínů a minerálů. V obchodě pak vybírejte menší a světlejší kořen. V ledničce vydrží i několik týdnů.
Použití zázvoru
Před použitím ho vždy oloupejte a poté nastrouhejte nebo nakrájejte na plátky. Zázvor je vyhledávanou surovinou především v asijské kuchyni, použít jej ale můžete i v kuchyni české. Pokrmům zázvor dodá pikantní, jemně citrónovou, osvěžující chuť. Mimo jiné jej můžete použít i při pečení, například do různých sušenek, perníčků, ale také do marmelád, čajů nebo čatní.
Léčivé účinky
Zázvor patří mezi nejúčinnější přírodní léčiva. Je protizánětlivý, usnadňuje trávení, zmírňuje nevolnost při těhotenství a působí také jako prevence proti nemocem dýchacích cest. Mimo jiné zklidňuje a tiší bolest hlavy, pomáhá při relaxaci a je dokonalou prevencí proti stresu. Navíc účinně spaluje tuky a dokáže nastartovat váš metabolismus.
Pro koho není vhodný
Zázvor je pikantní, není tedy vhodný pro děti do dvou let. Zároveň se nedoporučuje dlouhodobě nemocným a diabetikům. Také v kombinaci s některými léky dokáže nepříjemně potrápit. Pokud tedy užíváte léky, vždy jeho užití konzultujte s lékařem nebo alespoň s lékárníkem.
Vyzkoušejte doma tyto recepty:
Zázvorový čaj
Potřebujete:
lžíci čerstvého zázvoru
lžičku medu
citrónovou šťávu
250 ml horké vody
Postup:
Čerstvý zázvor zalijte horkou vodou a po pěti minutách čaj přeceďte. Po mírném vychladnutí přidejte lžičku medu a čerstvou citrónovou šťávu.
Pečené kuře na zázvoru
Potřebujete:
1 celé kuře
4 lžíce čerstvého zázvoru
4 lžíce medu
1 lžíci sójové omáčky
4 stroužky česneku
šťávu z poloviny citronu
olej a sůl
Postup:
Nejdříve si vytvořte marinádu na kuře. Smíchejte zázvor, med, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, šťávu z citronu a přidejte 4 lžíce oleje a špetku soli. Vše promíchejte a marinádu vetřete pod kůži omytého kuřete. Kuře potřete i zvenku a nechte takto marinovat alespoň tři hodiny. Poté pečte v troubě zhruba hodinu a potírejte zbylou marinádou. Podávejte s pečenými brambory nebo jasmínovou rýží.
Máte rádi zázvorový čaj? Používáte zázvor ve své kuchyni?
Michaela Michalíková
s...