KZ_logo1

Nejlepší jarní pórkové recepty

27.5.2016

Pórek je typickou jarní zeleninou, jejíž příznivé účinky znali již antičtí Řekové. V jednom zeleném stonku se skrývá spousta vitamínů, které si poradí s častými zdravotními problémy. Zařaďte pórek i do svého jídelníčku! Vyzkoušet můžete některý ze čtyř receptů, které vám dnes představíme.

Proč je pórek tak skvělý?

  • Pór je diuretikum – vhodný pro léčbu dny a revmatu
  • Díky fosforu je povzbuzena činnost mozku
  • Působí proti onemocnění a stárnutí cév
  • Vysoký podíl draslíku, kyseliny listové, vitC, zinku, manganu, selenu
  • Působí proti nadměrnému zhušťování krve
  • Výživné jsou i zelené listy, nevyhazujte je!
  • Pomáhá léčit záněty močového měchýře
  • Čistí krev a střeva od bakterií a kvasinek
  • Posiluje imunitu

Pórková pomazánka

Ingredience:

1 menší pórek, 2 balení nadýchaného sýra typu Lučina, 1 menší bílý jogurt, 1 lžička hořčice, pažitka, petrželka, bylinky podle chuti, sůl, pepř

Postup:

Pórek a další bylinky si očistěte a nakrájejte najemno. V míse je smíchejte s nadýchaným sýrem, jogurtem, hořčicí, solí a pepřem a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny. Podávejte s čerstvým chlebem nebo s krekry.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Pórková rychlá polévka

Ingredience:

1 větší pórek, 1 lžíce másla, 1 vejce, 2-3 lžíce strouhaného parmazánu, 1 l zeleninového vývaru nebo vody, 1-2 lžíce krupice nebo krupičky, sůl

Postup:

Pórek si nakrájejte na kolečka, opláchněte jej a osušte. V hrnci si rozpusťte máslo, na kterém pórek osmahnete. K pórku přidejte krupici a za stálého míchání společně ještě chvíli opékejte. Přilijte zeleninový vývar nebo vodu a vařte asi 15-20 minut. Na vaječno-sýrovou směs si v misce rozmíchejte vajíčko, nastrouhaný parmazán a trochu vody. Polévku odstavte z plamene a vaječnou směs do ní vmíchejte. Podle chuti dosolte. Podávat můžete i s krutony z pečiva.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Pórek zapečený s brambory, bylinkami a sýrem

Ingredience:

750 g brambor, 4 pórky, svazek petrželky, sůl, pepř, tymián, 2 dl vývaru z kostky, 2 lžíce másla, strouhaný sýr Eidam

Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Z pórků odkrojte spodní kořenovou část a vrchní zelené listy. Připravte si zapékací mísu a vytřete ji máslem. Na dno misky pokládejte plátky brambor, na ně naskládejte kousky pórků, petrželku, tymián, osolte a opepřete a přidejte další vrstvu brambor a pórků. Celou směs zalijte vývarem, posypte sýrem a vložte do středně rozehřáté trouby péct na 45 minut.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Pórkový nákyp

Ingredience:
400 g pórku, 40 g slaniny, 3 rohlíky na kostičky, 3 velké žampiony, 3 vejce, 80 g cibule, 300 g šunky, 0,25 l smetany, 200 g Eidamu, 20 g strouhanky na vysypání formy, 20 g másla, sůl, pepř, petrželka

Postup:

Slaninu a žampiony si nakrájejte na kostičky a osmahněte, přidejte nakrájenou cibulku a pórek a stále opékejte. Osolte, opepřete, zalijte horkou vodou a krátce poduste. Tuto směs smíchejte se šunkou, rohlíky a částí nastrouhaného sýra. Směs vložte na vymazanou a vysypanou formu, zalijte vajíčky rozšlehanými ve smetaně a zapékejte v předehřáté troubě. Na závěr vytvořte sýrovou krustu ze zbylého sýra, který rozložíte na směs. Podávejte k masu nebo bramborám.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Rády vaříte s pórkem a máte nějaké vlastní osvědčené recepty? Podělte se o ně s námi!

Tereza Obořilová

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář