Pórek je typickou jarní zeleninou, jejíž příznivé účinky znali již antičtí Řekové. V jednom zeleném stonku se skrývá spousta vitamínů, které si poradí s častými zdravotními problémy. Zařaďte pórek i do svého jídelníčku! Vyzkoušet můžete některý ze čtyř receptů, které vám dnes představíme.
Proč je pórek tak skvělý?
- Pór je diuretikum – vhodný pro léčbu dny a revmatu
- Díky fosforu je povzbuzena činnost mozku
- Působí proti onemocnění a stárnutí cév
- Vysoký podíl draslíku, kyseliny listové, vitC, zinku, manganu, selenu
- Působí proti nadměrnému zhušťování krve
- Výživné jsou i zelené listy, nevyhazujte je!
- Pomáhá léčit záněty močového měchýře
- Čistí krev a střeva od bakterií a kvasinek
- Posiluje imunitu
Pórková pomazánka
Ingredience:
1 menší pórek, 2 balení nadýchaného sýra typu Lučina, 1 menší bílý jogurt, 1 lžička hořčice, pažitka, petrželka, bylinky podle chuti, sůl, pepř
Postup:
Pórek a další bylinky si očistěte a nakrájejte najemno. V míse je smíchejte s nadýchaným sýrem, jogurtem, hořčicí, solí a pepřem a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny. Podávejte s čerstvým chlebem nebo s krekry.
Pórková rychlá polévka
Ingredience:
1 větší pórek, 1 lžíce másla, 1 vejce, 2-3 lžíce strouhaného parmazánu, 1 l zeleninového vývaru nebo vody, 1-2 lžíce krupice nebo krupičky, sůl
Postup:
Pórek si nakrájejte na kolečka, opláchněte jej a osušte. V hrnci si rozpusťte máslo, na kterém pórek osmahnete. K pórku přidejte krupici a za stálého míchání společně ještě chvíli opékejte. Přilijte zeleninový vývar nebo vodu a vařte asi 15-20 minut. Na vaječno-sýrovou směs si v misce rozmíchejte vajíčko, nastrouhaný parmazán a trochu vody. Polévku odstavte z plamene a vaječnou směs do ní vmíchejte. Podle chuti dosolte. Podávat můžete i s krutony z pečiva.
Pórek zapečený s brambory, bylinkami a sýrem
Ingredience:
750 g brambor, 4 pórky, svazek petrželky, sůl, pepř, tymián, 2 dl vývaru z kostky, 2 lžíce másla, strouhaný sýr Eidam
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Z pórků odkrojte spodní kořenovou část a vrchní zelené listy. Připravte si zapékací mísu a vytřete ji máslem. Na dno misky pokládejte plátky brambor, na ně naskládejte kousky pórků, petrželku, tymián, osolte a opepřete a přidejte další vrstvu brambor a pórků. Celou směs zalijte vývarem, posypte sýrem a vložte do středně rozehřáté trouby péct na 45 minut.
Pórkový nákyp
Ingredience:
400 g pórku, 40 g slaniny, 3 rohlíky na kostičky, 3 velké žampiony, 3 vejce, 80 g cibule, 300 g šunky, 0,25 l smetany, 200 g Eidamu, 20 g strouhanky na vysypání formy, 20 g másla, sůl, pepř, petrželka
Postup:
Slaninu a žampiony si nakrájejte na kostičky a osmahněte, přidejte nakrájenou cibulku a pórek a stále opékejte. Osolte, opepřete, zalijte horkou vodou a krátce poduste. Tuto směs smíchejte se šunkou, rohlíky a částí nastrouhaného sýra. Směs vložte na vymazanou a vysypanou formu, zalijte vajíčky rozšlehanými ve smetaně a zapékejte v předehřáté troubě. Na závěr vytvořte sýrovou krustu ze zbylého sýra, který rozložíte na směs. Podávejte k masu nebo bramborám.
Rády vaříte s pórkem a máte nějaké vlastní osvědčené recepty? Podělte se o ně s námi!
Tereza Obořilová
s...