Rádi byste se do vánočního cukroví tentokrát pustili úplně jinak? Tyto recepty na cukroví jsou mnohem zdravější a chutnější, takže svou rodinu a přátele příjemně překvapíte. Vyzkoušejte kokosové košíčky, raffaelo, plněné kytičky nebo minipusinky.
Kokosové košíčky
Potřebujete:
na světlou část:
60 g kokosového krému Šmakoun
100 g strouhaného kokosu
50 g kokosového oleje
na polevu:
120 g čokolády na vaření
4 lžíce mandlového mléka
celé lískové ořechy dle potřeby
Postup:
Kokosový krém od Šmakouna dejte do mísy, přidejte strouhaný kokos, kokosový olej, důkladně propracujte, naplňte silikonové formičky na muffiny a důkladně upěchujte. Ve vodní lázní rozehřejte čokoládu na vaření a přidejte mandlové mléko. Rozehřátou čokoládou polijte hvězdičky, ozdobte lískovými ořechy nebo posypte kokosem. Formičky dejte do lednice vychladit, nechte ideálně do druhého dne.
Zdroj – www.smakoun.eu/Jitka Matěchová, www.navlnechuti.cz
Raffaelo
Potřebujete:
80 g kokosového krému Šmakoun
20 g strouhaného kokosu
30 g mletých mandlí
lžíci raw bio kokosového oleje
strouhaný kokos na obalení
trošku kokosového oleje na namočení
Postup:
Smíchejte kokosový krém od Šmakouna, mleté mandle, rozpuštěný kokosový olej, strouhaný kokos a propracujte. Udělejte kuličky, které lehce namočíte do kokosového oleje a obalíte v kokosu. Dejte na tác s pečicím papírem a vychlaďte v lednici.
Plněné kytičky
Potřebujete:
na těsto:
130 g celozrnné pšeničné mouky
130 g hladké mouky
160 g másla
120 g třtinového cukru moučkového
2 žloutky
1 lžičku vanilkového extraktu
2 lžíce rumu
na náplň:
150 g kakaooříškového krému Šmakoun
50 g mletých lískových ořechů
bílou čokoládu a drcené kakaové boby na ozdobení
Postup:
Ze všech surovin na těsto vypracujte pevnou hmotu, kterou necháte odpočívat minimálně hodinu. Poté vyválejte plát a vykrajujte kolečka. Pečte v troubě při 175 °C dorůžova. Vychladlé kousky spojte smíchaným krémem s oříšky. Máčejte v rozpuštěné čokoládě a posypte boby.
Zdroj – www.smakoun.eu/ Mishka’s Diary
Minipusinky
Potřebujete:
100 g třtinového cukru
100 g vanilkového cukru
4 bílky
150 g Šmakounova kakaooříškového krému
Postup:
Oba cukry rozemelte na moučku a šlehejte s bílky dotuha. Dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na plech s pečicím papírem. Minipusinky pečte na 120 °C, a to zhruba 45 minut. Po vytažení nechte vychladnout. Pomažte krémem a spojte dvě půlky k sobě. Nechte zatuhnout a podávejte.
Zdroj – www.smakoun.eu/ Mishka’s Diary
Zkoušeli jste někdy vánoční cukroví se Šmakounem?
Michaela Michalíková
s...