Pokud chcete udělat rychlý a opravdu sytý oběd, neváhejte a připravte hamburger. Můžete použít různé druhy zeleniny, masa, ale také neobvyklé suroviny, kterými toto jídlo povýšíte na opravdový gurmánský zážitek. Vyzkoušejte burger se sýrem Halloumi, s hermelínem nebo dokonce s hlívou ústřičnou. Neváhejte ani vymyslet další chutné kombinace, kterými pohostíte jak návštěvu, tak i rodinu.
Halloumi hamburger
Potřebujete:
130 g grilovacího sýra Halloumi
čerstvé provensálské bylinky
nakládané papriky
3 velké kapary
hrst směsi salátových listů
pepřovou omáčku
špetku pepře
2 lžičky olivového oleje
hamburgerovou bulku
Postup:
Sýr Halloumi vyjměte z obalu a nechte z něj okapat tekutinu. Nakrájejte ho zhruba na centimetrové plátky. Pomocí mašlovačky je potřete olivovým olejem, opepřete (ale nesolte) a přidejte najemno nasekané čerstvé provensálské bylinky. Takto marinovaný sýr je připraven ke grilování na dobře rozpálené pánvi. Stačí mu zhruba 3 až 5 minut po každé straně. Na poslední dvě minuty k němu přidejte také rozkrojenou hamburgerovou bulku (řeznou stranou dolů).
Nakládané papriky nakrájejte na malé kostičky, na kousíčky také kapary a smíchejte v jednu směs. Vrstvěte v pořadí – dolní díl bulky potřený pepřovou omáčkou, následně salát, poté směs papriky a kapar, Halloumi a další trocha salátu, na závěr horní díl bulky potřený pepřovou omáčkou.
Extra tip: Pokud chcete, můžete nakládanou papriku nahradit čerstvě opečenou. Stačí potřít plátek papriky olivovým olejem, osolit a opéct ji i se slupkou, až zčerná. Nechte ji chvíli vychladnout, pak půjde slupka snadno stáhnout.
Hamburger s hlívou ústřičnou
Potřebujete:
150 g mletého hovězího masa
hrst čerstvé řeřichy
200 g sýra s modrou plísní (např. Roquefort)
majonézu
olivový olej na potření
sůl
pepř
hamburgerovou bulku
Postup:
Mleté maso nechte alespoň půl hodiny před přípravou vyndané z lednice, ať nabere vyšší teplotu. Maso můžete osolit a opepřit už nyní a dobře promíchat. Vytvořte placičku, nalijte si na dlaň trochu olivového oleje a potřete jím celý povrch „karbanátku“. Hlívu rozeberte na jednotlivá „ucha“ a poté ji lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Trochu ji rukama promíchejte. Hlívu opečte stejně jako maso. Na pánvi opečte také pokrájená rajčata a nachystejte si Roquefort. Jakmile se budete s houbami a hovězím chýlit ke konci, na poslední tři minuty dejte opéci i bulky řeznou stranou dolů.
Vrstvěte v následujícím pořadí – dolní díl bulky potřený majonézou, poté řeřicha, následně grilovaná hlíva, dále rajčata v Roquefortu, maso, případně další řeřicha a horní díl bulky potřený majonézou.
Hamburger se sýrem s bílou plísní (Hermelínem)
Potřebujete:
1 Hermelín nebo Camembert
trochu provensálských bylinek
2 větší hnědé žampióny
hrst rukoly
majonézu na potření
půl rajčete bez vnitřní dužiny
nakládané papričky jalapeňos
špetku soli
špetku pepře
červenou cibuli
2 lžičky olivového oleje
hamburgerovou bulku
Postup:
Připravte si směs na sýr. Smíchejte olivový olej, sůl, pepř a bylinky. Ve stejné směsi oleje, bylinek a soli obalte také celé žampiony. Žampionům seřízněte nožičky tak, aby byly zarovnané s dolní stranou houby. Opečte je asi 5 až 7 minut. Musejí být dozlatova. Na posledních pět minut přidejte na pánev také naložený sýr (může být zabalený v alobalu, aby se neroztekl). Pár minut před dokončením opečte také obě poloviny bulky řeznou stranou dolů.
V průběhu si připravte další ingredience. Červenou cibuli nakrájejte příčně na velmi tenké plátky, na každý burger je třeba jen pár rozebraných koleček. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a přidejte i tolik nakládaných pokrájených jalapeňos, kolik jen zvládnete.
Následně skládejte dolní díl bulky potřený majonézou, pak salát, dále směs rajčat a jalapeňos, grilovaný Camembert, dále grilované žampiony a případně další trochu salátu. Na závěr burger přiklopte horním dílem bulky potřeným majonézou.
Který z těchto hamburgerů vás nejvíce zaujal? A který rozhodně vyzkoušíte?
Zdroj:rohlik.cz
Michaela Michalíková
s...