KZ_logo1

Neobvyklé hamburgery, kterými překvapíte!

5.11.2015

Pokud chcete udělat rychlý a opravdu sytý oběd, neváhejte a připravte hamburger. Můžete použít různé druhy zeleniny, masa, ale také neobvyklé suroviny, kterými toto jídlo povýšíte na opravdový gurmánský zážitek. Vyzkoušejte burger se sýrem Halloumi, s hermelínem nebo dokonce s hlívou ústřičnou. Neváhejte ani vymyslet další chutné kombinace, kterými pohostíte jak návštěvu, tak i rodinu.

Halloumi hamburger

Potřebujete:

130 g grilovacího sýra Halloumi

čerstvé provensálské bylinky

nakládané papriky

3 velké kapary

hrst směsi salátových listů

pepřovou omáčku

špetku pepře

2 lžičky olivového oleje

hamburgerovou bulku

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

Postup:

Sýr Halloumi vyjměte z obalu a nechte z něj okapat tekutinu. Nakrájejte ho zhruba na centimetrové plátky. Pomocí mašlovačky je potřete olivovým olejem, opepřete (ale nesolte) a přidejte najemno nasekané čerstvé provensálské bylinky. Takto marinovaný sýr je připraven ke grilování na dobře rozpálené pánvi. Stačí mu zhruba 3 až 5 minut po každé straně. Na poslední dvě minuty k němu přidejte také rozkrojenou hamburgerovou bulku (řeznou stranou dolů).

Nakládané papriky nakrájejte na malé kostičky, na kousíčky také kapary a smíchejte v jednu směs. Vrstvěte v pořadí – dolní díl bulky potřený pepřovou omáčkou, následně salát, poté směs papriky a kapar, Halloumi a další trocha salátu, na závěr horní díl bulky potřený pepřovou omáčkou.

Extra tip: Pokud chcete, můžete nakládanou papriku nahradit čerstvě opečenou. Stačí potřít plátek papriky olivovým olejem, osolit a opéct ji i se slupkou, až zčerná. Nechte ji chvíli vychladnout, pak půjde slupka snadno stáhnout.

Hamburger s hlívou ústřičnou

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

150 g mletého hovězího masa

hrst čerstvé řeřichy

200 g sýra s modrou plísní (např. Roquefort)

majonézu

olivový olej na potření

sůl

pepř

hamburgerovou bulku

Postup:

Mleté maso nechte alespoň půl hodiny před přípravou vyndané z lednice, ať nabere vyšší teplotu. Maso můžete osolit a opepřit už nyní a dobře promíchat. Vytvořte placičku, nalijte si na dlaň trochu olivového oleje a potřete jím celý povrch „karbanátku“. Hlívu rozeberte na jednotlivá „ucha“ a poté ji lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Trochu ji rukama promíchejte. Hlívu opečte stejně jako maso. Na pánvi opečte také pokrájená rajčata a nachystejte si Roquefort. Jakmile se budete s houbami a hovězím chýlit ke konci, na poslední tři minuty dejte opéci i bulky řeznou stranou dolů.

Vrstvěte v následujícím pořadí – dolní díl bulky potřený majonézou, poté řeřicha, následně grilovaná hlíva, dále rajčata v Roquefortu, maso, případně další řeřicha a horní díl bulky potřený majonézou.

Hamburger se sýrem s bílou plísní (Hermelínem)

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

1 Hermelín nebo Camembert

trochu provensálských bylinek

2 větší hnědé žampióny

hrst rukoly

majonézu na potření

půl rajčete bez vnitřní dužiny

nakládané papričky jalapeňos

špetku soli

špetku pepře

červenou cibuli

2 lžičky olivového oleje

hamburgerovou bulku

Postup:

Připravte si směs na sýr. Smíchejte olivový olej, sůl, pepř a bylinky. Ve stejné směsi oleje, bylinek a soli obalte také celé žampiony. Žampionům seřízněte nožičky tak, aby byly zarovnané s dolní stranou houby. Opečte je asi 5 až 7 minut. Musejí být dozlatova. Na posledních pět minut přidejte na pánev také naložený sýr (může být zabalený v alobalu, aby se neroztekl). Pár minut před dokončením opečte také obě poloviny bulky řeznou stranou dolů.

V průběhu si připravte další ingredience. Červenou cibuli nakrájejte příčně na velmi tenké plátky, na každý burger je třeba jen pár rozebraných koleček. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a přidejte i tolik nakládaných pokrájených jalapeňos, kolik jen zvládnete.

Následně skládejte dolní díl bulky potřený majonézou, pak salát, dále směs rajčat a jalapeňos, grilovaný Camembert, dále grilované žampiony a případně další trochu salátu. Na závěr burger přiklopte horním dílem bulky potřeným majonézou.

Který z těchto hamburgerů vás nejvíce zaujal? A který rozhodně vyzkoušíte?

Zdroj:rohlik.cz


Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář