Salátová okurka se většinou používá jako zeleninová příloha a je výborná také do salátů. Zkuste ji však zařadit do hlavního chodu jako jednu z nejdůležitějších surovin. V létě vás okurkové pokrmy osvěží a rádi se k nim vrátíte.
Studená okurková polévka
Potřebujete:
1 velkou okurku
2 stroužky česneku
50 g anglické slaniny
2 lžíce oleje
2 kelímky bílého jogurtu
1 kelímek smetany na vaření
150 ml vody
2 vejce
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si uvařte vajíčka natvrdo a dejte stranou. Slaninu pokrájejte na kostičky a opečte na pánvičce. Přidejte česnek, sůl, pepř a kapku oleje. Přidejte oloupanou okurku, kterou pokrájíte na malé kousky nebo nastrouháte. Přidejte jogurt, vodu a smetanu. Polévku vychlaďte a podávejte ozdobenou vejci a slaninou.
Ryba s okurkovým ragú
Potřebujete:
2 porce ryby
1 velkou okurku
l00 ml rybího vývaru
20 g másla
lžíci hořčice a lžíci medu
kopr, sůl a pepř
Postup:
Vyberte si rybu, kterou máte nejraději. Můžete použít lososa, tresku, ale klidně taky pangase nebo filé. Rybu okořeňte solí a pepřem a opečte na pánvi. Pečte vždy kůží dolů a opékejte dokřupava. Okurku oloupejte, nakrájejte na kostičky a chvilku povařte v osolené vodě. K rybímu vývaru přidejte hořčici a med, přidejte okurky a nakonec kousek másla. Přidejte kopr a toto ragú podávejte s opečenou rybou.
Tzatziki
Potřebujete:
1 velkou salátovou okurku
2 stroužky česneku
snítku čerstvého kopru
200 g řeckého jogurtu
lžičku citronové šťávy
2 lžíce oleje
sůl a pepř
Postup:
Okurku omyjte, oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte česnek a kopr. Promíchejte a přidejte jogurt a nasekané bylinky. Nezapomeňte na citrónovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Dejte do ledničky vychladit a poté podávejte s pečivem nebo ke grilovanému masu.
Zkoušeli jste někdy vařit z okurek?
Michaela Michalíková
s...