Patříte mezi milovníky marmelád, ale obyčejná jahodová nebo meruňková už vás nudí? Vyzkoušejte nové a originální chutě. Rozhodně vám zachutná ostružinová marmeláda s mátou, jablkovo-hrušková marmeláda, malinová marmeláda s likérem nebo marmeláda z jablek a dýně.
Malinová marmeláda s likérem
Potřebujete:
1 kg malin
1 kg želírovacího cukru
2 citrony
půl panáku likéru
Postup:
Maliny omyjte a mírně pomačkejte. Přidejte k nim citronovou kůru a smíchejte i s želírovacím cukrem. Ve větším hrnci vařte ve vroucí vodě a míchejte. Poté nalijte likér (ideálně nějaký ovocný) a vařte asi 5 minut. Směs nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte.
Ostružinová marmeláda s mátou
Potřebujete:
800 g ostružin
6 lístků máty
500 g třtinového želírovacího cukru
1 lžíci citronové šťávy
Postup:
Nejdříve ostružiny opláchněte a dejte do hrnce. Přidejte mátu a směs mírně rozmačkejte. Poté do hrnce nasypte i cukr, nalijte citronovou šťávu a promíchejte. Přiveďte k varu a vařte zhruba 8 minut. Poté vytáhněte lístky máty a džem dejte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Jablkovo-hrušková marmeláda
Potřebujete:
300 g jablek
400 g hrušek
50 g mletých ořechů
350 g cukru
1 balíček želírovacího prostředku
Postup:
Nejdříve jablka i hrušky zbavte jádřinců, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Poté je rozmačkejte a dejte do hrnce. Přidejte želírovací přípravek, přisypte dvě lžíce cukru a povařte. Přidejte zbytek cukru a mleté ořechy opečené na pánvi. Vařte asi 7 minut a poté nalijte do čistých sklenic. Opět zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Marmeláda z jablek a dýně
Potřebujte:
500 g jablek
400 g dužiny z dýně (Hokaido)
400 g želírovacího cukru
3 tyčinky celé skořice
Postup:
Nejdříve nakrájejte oloupaná jablka i dýni na menší kousky. Rozvařte jablka i dýni, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte alespoň 6 minut a poté plňte skleničky. Do každé skleničky před zavíčkováním dejte 1 celou skořici.
Jak se vám tyto recepty na netradiční marmelády líbí? Vyzkoušíte je?
Michaela Michalíková
s...