České recepty jsou velmi oblíbené, ale v mnohých případech i velmi syté a tučné. Spousta z našich národních receptů je tedy jakýmsi dietním hříchem, který pak nepřispívá ani našemu zdraví. Vyzkoušejte české pokrmy dietněji a zdravěji. Inspirujte se recepty na segedínský guláš nebo čočku s uzeným zcela jinak, než jak je znáte.
Čočka s uzeným jinak
Potřebujete:
250 g velkozrnné čočky
250 ml vývaru
4 velké cibule
2 mrkve
2 řapíky celeru
2 lžíce oleje
2 lžíce másla
hrst pažitky
400 g uzeného Šmakouna
4 vejce
Postup:
Velkozrnnou čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Nechte alespoň hodinu máčet a poté vařte pomalu do změknutí (bez pokličky). Dvě cibule si jemně pokrájejte a nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte mrkev pokrájenou na tenké nudličky a tenké plátky oloupaného celeru. Restujte zhruba 3 minuty a poté zalijte vývarem, přikryjte a duste ještě minimálně 5 minut. Jakmile je čočka hotová, sceďte ji a smíchejte se zeleninovým základem a máslem. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Servírujte s opečeným uzeným Šmakounem, cibulkou a volským okem.
Zdroj – www.smakoun.eu
Segedínský guláš se Šmakoun párky
Potřebujete:
185 g Šmakoun párků
velkou cibuli
lžíci olivového oleje
lžičku mletého kmínu
3 lžíce sladké papriky
500 g kysaného zelí
500 ml zeleninového vývaru
4 stroužky česneku
4 lžíce mouky
sůl a pepř
Postup:
Šmakoun párky nakrájejte na kolečka, cibuli najemno. V hrnci rozehřejte olivový olej a cibuli na něm krátce opečte, přidejte párky a chvíli restujte. Přidejte papriku a kmín a dobře zamíchejte. Zelí překrájejte a přidejte do hrnce. Přilijte zeleninový vývar a duste asi 15 minut. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a můžete zahustit moukou. Podle chuti přidejte sůl, pepř a popřípadě i trochu cukru.
Vyzkoušíte některý z těchto receptů? Dáváte přednost tradiční kuchyni, nebo rádi zkoušíte i nové pokrmy?
Michaela Michalíková
s...