Milujete čokoládové tyčinky, kterých je ale vždy zoufale málo? Chcete překvapit své blízké nebo čekáte hosty? Vyzkoušejte oblíbené čokoládové tyčinky jako dezerty na plechu. Nejenže si pochutnáte na tom, co máte rádi, ale navíc se můžete podělit klidně s celou rodinou nebo všemi přáteli. Vyzkoušejte Margot buchtu, Kaštanovou pochoutku nebo Snickers řezy.
Margot buchta
Potřebujete:
na polevu:
lžíci rumu
lžíci mléka
120 g moučkového cukru
1 žloutek
80 g másla
2 lžíce kakaa
na těsto:
2 vejce
1 kypřicí prášek
200 g másla
hrnek krupicového cukru
2 hrnky polohrubé mouky
2 dcl mléka
1 vanilkový cukr
1 Margot tyčinku
Postup:
Vejce vymíchejte s mlékem. Cukr smíchejte s vanilkovým cukrem a přidejte mouku akypřicí prášek. Rozpusťte máslo a do něj nastrouhejte Margot tyčinku. Poté smíchejte tekutou a sypkou směs a vymíchejte hladké těsto. Na plech vysypaný hrubou moukou nebo dětskou krupičkou nalijte těsto a dejte péct. V troubě předehřáté na 180 °C pečte zhruba 30 minut. Mezitím si připravte polevu. Změklé máslo ušlehejte s moučkovým cukrem, kakaem, žloutkem i rumem. Po upečení těsta naneste polevu ještě na horký korpus. Nechte vychladnout a můžete podávat.
Kaštanová pochoutka
Potřebujete:
1 hrnek oleje
2 tyčinky Ledové kaštany
150 ml vody
4 vejce
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g moučkového cukru
Postup:
Nejdříve si oddělte žloutky od bílků a z bílků vymíchejte sníh. Žloutky utřete s cukrem a olejem. Ledové kaštany si nastrouhejte nahrubo a smíchejte se žloutkovou směsí. Poté opatrně přimíchejte sníh a těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte na 180 °C zhruba 20 minut.
Snickers řezy
Potřebujete:
na těsto:
230 g hladké mouky
80 g krystalového cukru
180 g másla
na krém:
200 g másla
1 Salko
300 g krystalového cukru
200 g arašídů
na polevu:
150 g čokolády na vaření
Postup:
Z výše uvedených surovin zpracujte těsto. Máslo nechte změknout a vymíchejte ho s hladkou moukou a cukrem. Těsto rozválejte na plech a pečte zhruba 30 minut při 160 °C. Poté nechte upečený korpus vychladnout. Mezitím si připravte krém. Smíchejte máslo, Salko a krystalový cukr. Tuto směs vařte. Zhruba po 10 minutách začne směs houstnout a karamelizovat. V tuto chvilku přidejte arašídy, které můžete ještě nasucho opéct na pánvi. Směs i s oříšky naneste na korpus a nahoru rozpusťte čokoládu na vaření. Nechte vychladit a můžete podávat.
Který z těchto dezertů vás láká nejvíce? Jaká je vaše oblíbená čokoládová tyčinka?
Michaela Michalíková
s...