Lívance jsou vhodné nejen na vydatnou a chutnou snídani, dopřát si je můžete i jako sladkou svačinku. Existuje velké množství receptů, jak lívance připravit, my vám ale přinášíme ty méně známé. Vychutnejte si matcha lívance s originálním avokádovým krémem, klasické americké lívance nebo pohankové, rýžové či dokonce ovesné.
Americké lívance
Potřebujete:
150 g hladké mouky
2 lžíce hnědého cukru
1 vejce
200 ml mléka
3 lžíce oleje
2 lžičky kypřicího prášku
Postup:
Mouku smíchejte s cukrem, špetkou soli a kypřicím práškem. Vejce rozmíchejte s olejem a vlažným mlékem. Mokrou část přilijte k suché a šlehačem umíchejte hladké těsto. Těsto nemusí kynout, bude nadýchané i tak. Rozpalte si pánev a pak smažte, než bude vrchní vrstva lívanců mírně ztuhlá. Lívance podávejte s čerstvým ovocem a zalité javorovým sirupem. Přidat můžete džem, bílý jogurt nebo arašídové máslo.
Matcha lívance s avokádovým krémem
Potřebujete:
220 g hladké mouky
lžíci kypřicího prášku
lžíci datlového sirupu
4 lžíce kokosového oleje
350 ml kokosového mléka
8 g matcha čaje
na krém:
1 avokádo
2 lžíce kakaa
lžíci sirupu z agáve
Postup:
Hladkou mouku nasypte do mísy a smíchejte s kypřicím práškem. Pomalu přilijte kokosový olej, datlový sirup a kokosové mléko. Vše do těsta vmíchejte metličkou, aby se ingredience dobře propojily. Na závěr přidejte matcha čaj. Smažte na pánvi s kapkou kokosového oleje. Na krém si rozkrojte avokádo, vyjměte pecku a vydlabejte. Následně rozmixujte ve vysoké nádobě společně se sirupem a kakaem. Hotové lívance potřete avokádovou pomazánkou a posypte konopným semínkem.
Ovesné lívance
Potřebujete:
80 g ovesných vloček
2 vejce
lžičku mleté skořice a medu
Postup:
Všechny suroviny na těsto smíchejte a ideálně rozmixujte v mixéru. Na nepřilnavé pánvi bez tuku smažte malé lívance, opečte je z jedné i z druhé strany. Nakonec je můžete obohatit čerstvým ovocem nebo jogurtem a posypat skořicí.
Pohankovo rýžové lívance
Potřebujete:
70 g pohankové mouky
70 g rýžové mouky
lžičku prášku do pečiva
300 ml mléka
lžičku citrónové šťávy
vanilkový extrakt
lžičku medu nebo javorového sirupu
jahody nebo jiné ovoce na zdobení
Postup
V míse smíchejte pohankovou mouku s rýžovou, práškem do pečiva a solí. V jiné misce prošlehejte mléko s citrónovou šťávou, vanilkovým extraktem a javorovým sirupem nebo medem. Tekutou směs přilijte k sypké a důkladně prošlehejte. Na kapce kokosového oleje opékejte lívance z obou stran. Rozdělte je na talíře a podávejte s ovocem, zalité medem nebo javorovým sirupem.
Zdroj – www.rohlik.cz
Máte rádi lívance? Jak je připravujete vy?
Michaela Michalíková
s...