Beránek, mazanec a další dobroty nesmí na Velikonoce chybět. Upečte si tyto sladké lahůdky podle tradičních a osvědčených receptů. Pozvěte na oběd rodinu nebo přátele a oslavte tyto jarní svátky v příjemné a přátelské atmosféře.
Velikonoční mazanec
Potřebujete:
250 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g droždí
150 ml vlažného mléka
70 g másla
lžičku vanilkového aroma
hrst rozinek a mandlí
špetku soli
Postup:
Připravte si kvásek. V míse smíchejte obě mouky, udělejte důlek, vlijte do něj část vlažného mléka a rozdrobte droždí. Postupně vmíchejte mouku do droždí a uhněťte hladké těsto. Zasypte hladkou moukou a nechte na teplém místě půl hodinky vzejít. Přimíchejte k těstu cukr, rozehřáté máslo, vejce a vanilkové aroma, dolijte mlékem a opět zpracujte. Jako poslední vmíchejte rozinky a mandle. Těsto nechte kynout další půl hodiny a upěchujte do tvaru bochánku, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho ještě hodinu kynout. Po vykynutí ho pomažte seshora rozšlehaným vejcem. Zasypte mandlemi a dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C na 45 minut dozlatova.
https://recepty.rohlik.cz/1469-velikonocni-mazance
Velikonoční beránek
Potřebujete:
200 g polohrubé mouky
4 lžíce horké vody
4 lžíce oleje
4 vejce
1 vanilkový cukr
120 g krystalového cukru
lžičku kypřicího prášku
hrst rozinek v rumu
Postup:
Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu. Žloutky ušlehejte společně s oběma cukry, přilijte vodu a postupně i olej. Ke žloutkům přisypávejte mouku a kypřicí prášek. Vmíchejte nasekané ořechy, rozinky namočené v rumu a nakonec tuhý sníh z bílků. Piškotové těsto přelijte do vymazané a vysypané formy, přiklopte a dejte péct na 180 °C. Pečte 40 minut. Po upečení nechte formu zcela vychladnout a až potom beránka opatrně vyklopte. Před podáváním ho můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo ho polijte čokoládovou polevou a nechte ztuhnout v chladu.
https://recepty.rohlik.cz/1507-velikonocni-beranek
Velikonoční sušenky
Potřebujete:
na těsto:
400 g hladké mouky
1 máslo
1 celé vejce
vanilkový cukr
na polevu:
1 vaječný bílek
lžičku citrónové šťávy
170 g moučkového cukru
potravinářská barva
Postup:
Změklé máslo utřete s cukrem, vejci a důkladně prošlehejte. Vmíchejte mouku a vypracujte hladké těsto. Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrajujte jednotlivé tvary pomocí tvořítek. Sušenky pečte na plechu v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 10 minut. Smíchejte suroviny na cukrovou polevu, ozdobte sušenky a nechte zaschnout.
https://recepty.rohlik.cz/1533-velikonocni-susenky
Co pečete na Velikonoce vy?
Michaela Michalíková
s...