Káva je hned po ropě nejprodávanějším produktem na světě. Neexistuje snad domácnost, kde by neměli kávu v zásobě alespoň pro návštěvy. Avšak málokdo z hostitelů ví, jak ji správně připravit, přestože i tu nejkvalitnější lze zprznit právě špatnou přípravou. Poradíme vám pár způsobů, jak docílit toho, abyste si i doma připravený šálek vychutnali stejně jako ve své oblíbené kavárně.
Čemu se vyhnout
V kavárně by vám také neudělalo radost, kdyby vám naservírovali rozpustnou kávu pořízenou v supermarketu nebo klasického českého turka z dávno vyčichlého, na kaši rozemletého čehosi. Nic se nevyrovná tomu, když kávu umelete těsně před přípravou. Vyvarujte se tedy toho, abyste se takovými přežitky obírali o potěšení z oblíbeného nápoje. Existuje mnoho dalších alternativ, jak si i doma připravit opravdu lahodný šálek kávy, aniž byste museli vynaložit několik desítek tisíc na koupi kvalitního kávovaru.
Moka konvička
Italská konvička se dnes vyrábí v hliníku či nerezu v různých tvarech i velikostech. Nápoj se připravuje pod tlakem a je o něco slabší než espresso, avšak obsahuje více kofeinu než překapávaná káva.
Do spodní části konvičky nalijte vodu pokojové teploty, do trychtýřového zásobníku až po povrch nasypte jemně mletou kávu, poté sešroubujte oba díly konvičky a postavte na vařič. Až uslyšíte syčivý zvuk konvičky, ihned ji odstavte, aby vám káva neutekla. Příprava by vám měla zabrat zhruba pět minut.
Aeropress
Aeropress je považován za nejnovější metodu přípravy filtrované kávy a díky své téměř nerozbitnosti je vhodný i pro cestování. Přístroj sestává ze tří částí, a to dvou plastových válců, přičemž jeden je zakončen gumovým pístem, a bajonetového sítka.
Do plastového sítka vložte papírový filtr (propláchnutý horkou vodou) a sítko nasaďte na aeropress. Do přístroje nasypte potřebné množství středně hrubě namleté kávy, položte jej na hrnek a zalijte 50 ml 93° vody. Po půl minutě dolijte zbývajících 200 ml, promíchejte a ihned stlačte pístem. Lze aplikovat i opačnou metodu – dnem vzhůru.
French press
Tento způsob přípravy je jeden z nejjednodušších a nejdostupnějších. Nádoba vzhledem připomíná konvičku, v níž se pomocí pístu se sítkem odděluje káva od kávové sedliny.
Do skleněné nádoby vsypete potřebné množství nahrubo namleté kávy (čím jemněji bude namletá, tím více vám jí projde skrz sítko a zbyde v šálku), zalijete horkou vodou asi o 93 °C a po necelých 4 minutách stlačíte píst french pressu. Na závěr je nutné kávu přelít do karafy, aby nedošlo k přelouhování.
U všech výše popsaných postupů je třeba přípravě věnovat asi pět minut času, ale věříme, že výsledky za tu chvilku navíc strávenou u kuchyňské linky opravdu stojí!
A co vy? Jakou kávu si nejlépe vychutnáte?
Ella K.
s...