Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce, a to nejen v podzimním období. Říká se o nich, že jsou elixírem mládí a fungují jako všelék. Jablka obsahují potřebné vitamíny, minerály a další cenné látky. Jsou zdraví prospěšná, a pokud si dopřejte jedno jablko denně, na správné funkci vašeho metabolismu a trávení se to brzy projeví. Vyzkoušejte ty nejlepší jablečné dezerty.
Jablkovo-cizrnový koláč
Potřebujete:
230 g uvařené cizrny
200 g jablek
35 g strouhaného kokosu
půl lžičky kypřicího prášku
2 vejce
lžíci medu, vanilkového aroma a citrónové kůry
hrst vlašských ořechů
na polevu:
130 g tvarohu
lžíci medu a citron na zakápnutí
Postup:
Uvařenou cizrnu důkladně rozmixujte společně s kokosem, práškem do pečiva, solí, medem, kořením, vanilkovým aroma, citrónovou kůrou a vejci, až vznikne hladké těsto. Vmíchejte nasekané ořechy. Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané pečicí formy, poklaďte jablky zbavenými slupky a nakrájenými na měsíčky. Zalijte druhou polovinou těsta a opět poklaďte zbytkem jablek.
Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 40 minut. Mezitím si připravte polevu. Smíchejte tvaroh s medem a citrónovou šťávou. Jakmile je koláč upečený a vychladlý, potřete jej polevou a dejte do lednice. Před podáváním ozdobte kolečky jablek pokapanými citrónovou šťávou, aby hned nezhnědly.
https://recepty.rohlik.cz/1629-jablkovo-cizrnovy-kolac
Žemlovka alá Koko
Potřebujete:
2 dny staré rohlíky
80 g měkkého tvarohu
vanilkový cukr a mletou skořici
hrst rozinek
malý panák amaretta nebo rumu
10 g másla
3 dcl mléka
máslo na vymazání
strouhanku na vysypání
Postup:
Nejdříve si naložte rozinky do amaretta nebo do rumu. Oddělte bílky od žloutků a polovinu žloutků dejte do misky s mlékem. Promíchejte s moučkovým cukrem. Druhou polovinu žloutků smíchejte s tvarohem, moučkovým a vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou. Z bílků ušlehejte sníh a přidejte k tvarohové směsi.
Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké kousky, nechte provonět na másle s cukrem a skořicí, poté přidejte rozinky. Plňte formičky vymazané máslem a vysypané strouhankou. Nejdříve dejte rohlíky namočené v mléce, poté vrstvu jablek, vrstvu tvarohu a následně vrstvy opakujte. Nahoře by měla být vrstva rohlíků. Pak formičky zalijte zbytkem mléka s vejcem, cukrem, amarettem a rozehřátým máslem.
Žemlovku pečte při 180 °C po dobu 25 minut, povrch musí být zlatavý, ale ne spálený. Poté nechte žemlovku trochu vychladnout, ať jde z formiček lépe vyklopit.
https://recepty.rohlik.cz/121-zemlovka-a-la-koko
Jaký dezert z jablek máte nejraději vy?
Michaela Michalíková
s...