KZ_logo1

Polévky, které nejen zahřejí, ale i uzdraví!

17.1.2017

Říká se, že polévka je základ… V blížícím se chladném období toto pravidlo platí několikanásobně! Vyberte si dle svých chutí zajímavou polévku s batáty, polévku s vůní lesa nebo neotřelou a originální kombinaci čočky a zelí.

1) Kulajda

Potřebujete:

hrst sušených nebo čerstvých hub

1 litr vody nebo vývaru

3 šalotky

hladkou mouku

máslo

kopr

sůl a pepř

drcený kmín

bobkový list

nové koření

200 g husté zakysané smetany

2 velké brambory

4 vejce

citrón

Postup:

Čerstvé houby očistěte a pokrájejte na kusy. Sušené houby dejte do hrnku a zalijte horkou vodou. Nechte je 10 minut, pak vyjměte, vyždímejte a pokrájejte na drobné kousky. V hrnci se silným nepřilnavým dnem orestujte čerstvé houby a pokrájené kousky šalotky. Zaprašte lehce hladkou moukou a ještě minutu restujte. Zalijte vodou nebo vývarem. Oškrábejte si brambory, půlku jedné nastrouhejte najemno a zbytek pokrájejte na kostičky a přidejte do polévky. Zalijte ještě asi půl litrem vody. Přidejte kmín, bobkový list a nové koření. Poté i sůl a pepř. Vařte na středním plameni asi 15 minut, dokud brambory nebudou téměř hotové. Během toho uvařte vejce naměkko a pokrájejte kopr. Vypněte polévku a vyjměte z ní bobkový list a nové koření. Do vařící polévky dejte celé balení kysané smetany, pořádně ji rozmíchejte, přidejte kopr a dle chuti dosolte a opepřete. Na okyselení přidejte místo octa kapku citronu.

Tip: Můžete použít čerstvé, ale i sušené houby. Nebraňte se ale ani hlívě ústřičné nebo shi-take!

Krém ze sladkých batátů

Potřebujete:

www.rohlik.cz

www.rohlik.cz

500 g oloupaných batátů

litr vývaru

menší červenou cibuli

zázvor

lžíci kari pasty

1,5 dcl kokosového mléka

chilli podle chuti

šťávu z poloviny limetky

čerstvý koriandr

sůl a pepř

olej

Postup:

Batáty pečte v troubě na pečicím papíru (oloupané, pokrájené, zakápnuté olejem a promíchané, osolené a lehce opepřené) asi 30 – 40 minut na 175 °C, dokud nezměknou. Doměkka na oleji orestujte cibulku. Přidejte oloupaný a na polovinu rozkrojený zázvor, lehce opražte spolu s kari pastou a nechte minutu rozvonět. Zalijte vývarem a nechte 5 minut provařit. Poté vyjměte zázvor a do hrnce přidejte pečené batáty (nejdřív tak 2/3, pak přidávejte pro dosažení požadované konzistence) a rozmixujte ponorným mixérem. Povařte už jen pár minut, při tom ochutnávejte a přidávejte kromě mléka a chilli také sůl a limetkovou šťávu. Servírujte ještě s kapkou kokosového mléka.

Tip: Tato polévka vás opravdu zahřeje, a to nejen díky chilli, ale i kombinaci kyselé limetky a sladkých batátů.

Polévka z červené čočky se zelím a klobásou

Potřebujete:

www.rohlik.cz

www.rohlik.cz

1,5 litru vývaru

hrnek červené čočky

balení bílých grilovacích klobásek

sklenici nakládaného bílého zelí

1 velkou žlutou cibuli

3 stroužky česneku

50 g slaniny

3 řapíky celeru

sůl a pepř

koření (bobkový list, tymián, majoránku, kmín, sladkou papriku)

chilli papričku

70 g másla

Postup:

Nakrájejte si nadrobno cibuli, oloupanou bramboru, slaninu a řapíkatý celer. Pěkně dozlatova osmahněte na másle, ideálně v hrnci s nepřilnavým povrchem. Poté zalijte horkým vývarem. Přiveďte k varu. Vsypejte čočku a nechte asi 10 – 13 minut vařit. Rozmixujte ponorným mixérem a vraťte na ploténku. Zelí překrájejte na malé kousky. Přidejte je do polévky, stejně tak i nálev. Přidejte všechno koření a nechte minimálně ještě 15 minut provařit, dokud zelí nebude měkké. Klobásky pokrájejte na centimetr dlouhé válečky a na minimu másla je osmahněte dohněda vedle na pánvičce. Přidejte do hrnce. Pár minut ještě vařte, dochuťte tak, jak vám vyhovuje.

Tip: Tato polévka je nejen chutná, ale funguje i jako skvělý vyprošťovák. Nejlépe chutná proleželá druhý den, takže ji dělejte klidně dopředu. Jen klobásky raději opečte až před podáváním.

Zdroj:rohlik.cz

A jakou polévku máte nejraději Vy?

Michaela Michalíková

holywoodska-houpacka-piero-tmave-seda-moderni-kov-textilie-modern-living

Dětský ráj na vaší zahradě

Přemýšlíte, jak vybavit zahradu na léto, abyste si mohli…

Ideální brigáda: Aplikace, která spojuje firmy a brigádníky

Internet nabízí spoustu zajímavých portálů pro hledání práce, ovšem…

Nachystejte se na pláž! Jaké plavky jsou trendy?

Už jen pár týdnů a můžeme se těšit na…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

Nejnovější články

Odhoďte stud a užijte si maximum vzrušení s vibrátorem!

V dnešní době je na trhu velké množství erotických pomůcek…

Oznamte všem, že se budete vdávat!

Konečně vás dlouholetý partner požádal o ruku! Tak dlouho…

I dámy mají své úchylky. Podívejte se na nejpodivuhodnější sexuální praktiky

Dávno jsou pryč doby, kdy byla sexuální témata tabu.…

Rozpadá se vám manželství? Většinou je na vině nedostatek sexu

Bohužel, po několika letech navštíví manželství nevítaný host jménem…
8e5b79d5a0deca33d378f9aa25331e87

Horoskop věrnosti – Jak jsou na tom znamení zvěrokruhu s nevěrou

Patříte mezi milovníky různých horoskopů? Zajímalo by vás, co…

Související příspěvky

Zanechte komentář