Dodržujete pitný režim a pijete jen vodu, nebo si občas dáte i kupovaný džus a limonádu? V nápojích, které mají být plné ovoce, jsou krásně barevné a navíc mají dlouhou trvanlivost, je však často spousta přidaných látek. Vyhněte se těm, které mohou být zdraví škodlivé!
Éčka nejen v potravinách
Tyto potravinářské látky mohou být přírodní, nebo synteticky vyráběné, tedy umělé. Přidávají se do potravin a nápojů při jejich výrobě, při jejich balení nebo skladování. Hlavním úkolem těchto látek by mělo být vylepšení daného nápoje. Éčka mohou zlepšit chuť výrobku, zlepšit barvu, texturu nebo také prodloužit trvanlivost a snížit energetickou hodnotu.
Silná trojka
Mezi nejčastější látky, které se do nápojů přidávají, patří konzervanty, barviva a sladidla.
- Konzervační látky brání množení bakterií a škodlivých organismů. Prodlužují tak trvanlivost výrobku. Některé nápoje jsou konzervovány tepelně, jiné pak v mikrobiologicky čistém prostředí.
- Barviva se používají k vylepšení barvy nápojů. Dodají barvu, kterou daná potravina nemá a mnohdy vytvoří i nepřirozené barvy nápojů, jako například modré, sytě oranžové nebo sytě zelené.
- Sladidla mají za úkol zlepšit chuť daného nápoje. Některá zvyšují chuť k jídlu, jiná nechávají na jazyku kovovou chuť. Mnohé z nich jsou sladší než cukr, ovšem nepůsobí na zuby tak nezdravě a nevzniká po nich tak často zubní kaz. Mezi oblíbená sladidla patří například sukralóza.
Na co si dát pozor
- Obecně by se dalo říct, že děti i dospělí by se měli vyhnout hlavně skupině látek, která začíná řadou E 100. Patří sem azobarviva, která vyvolávají dětskou hyperaktivitu.
- Například E 133, což je azobarvivo brilantní modř, barví nápoje do fialové barvy a kromě hyperaktivity může mít karcinogenní účinky.
- Vyhněte se také E 954, což je sacharin, a E 951, což je aspartam. Tyto dvě látky mohou způsobovat bolest hlavy, žaludeční problémy a opět jsou to látky podezřelé z karcinogenních účinků.
- Nepříjemně vás může potrápit také E 338, což je kyselina fosforečná, a další kyseliny začínající řadou E 300. Tyto kyseliny mohou způsobovat odvápnění kostí a narušování zubní skloviny. Nejvíce těchto kyselin najdete v kolových nápojích.
Pro lepší zapamatování si do peněženky vytiskněte malý taháček látek, kterým se raději vyhnout. Čtěte tedy pozorně etikety a nekupujte potraviny, které obsahují tato éčka.
řada E 100 (azobarviva)
modř E 133 (azobarvivo)
sacharin E 954
aspartam E 951
řada E 300 (kyseliny)
kyselina fosforečná E 338
Čtete etikety a víte, co pijete? Vyhýbáte se éčkům?
Michaela Michalíková
s...