Slaný koláč je ideální jarní večeří, jídlem, které můžete vzít s sebou na piknik nebo jím pohostit své přátele. Skvěle se hodí k vínu a výborně chutná teplý i studený. Využijte suroviny, které máte doma, a připravte si slané dobroty.
Chřestový koláč
Potřebujete:
500 g zeleného chřestu
200 g hladké mouky
100 g másla
200 g zakysané smetany
2 vejce
sůl a pepř, cukr
Postup:
Do mísy dejte mouku, máslo, vejce, špetku soli a zpracujte do těsta. Nechte odpočinout v lednici. Mezitím odkrájejte konce chřestu. Přiveďte vodu k varu, přidejte špetku soli, špetku cukru a lžičku másla. Do vroucí vody vhoďte chřest a vařte zhruba deset minut. Uvařený chřest vyjměte z vody a nechte okapat. Těsto rozválejte do formy a poskládejte na něj uvařený chřest.V misce důkladně rozmíchejte kysanou smetanu s vejcem a solí. Směsí zalijte chřest a dejte do trouby zapéct při 180 °C na 30 minut.
https://recepty.rohlik.cz/171-chrestovy-kolac
Slaný koláč s mozzarellou a rajčetem
Potřebujete:
na těsto:
150 g hladké mouky
100 g másla
hrst bazalky a stroužek česneku
sůl
na náplň:
200 g strouhané mozzarelly
hrst bazalky
2 velká rajčata
olivový olej, sůl a pepř
Postup:
Rozmixujte česnek a bazalku dohladka. Přidejte mouku, sůl a postupně přidávejte máslo a rozmixujte v hrudkovité těsto. Přidejte tři lžíce vody a v případě potřeby můžete ještě jednu až dvě lžíce přidat. Z těsta vyválejte placku a nechte ji alespoň hodinu odpočívat v lednici. Troubu si předehřejte na 220 °C. Máslem vymazanou formu vyložte těstem. Dno těsta zakryjte sýrem a ozdobte půlkami rajčat. Přidejte lístky bazalky, lehce osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte 30 minut nebo dokud sýr nezíská zlatavou barvu.
https://recepty.rohlik.cz/1359-slany-kolac-s-mozzarellou-a-rajcetem
Špenátový quiche
Potřebujete:
200 g hladké mouky
100 g másla
80 ml smetany na vaření
60 ml mléka
1 vejce
50 g strouhaného parmazánu
400 g špenátu
150 g sýra Brie
sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup:
Smíchejte mouku se solí, přidejte změklé máslo a přidejte jedno vejce. Vymíchejte vláčné těsto. Nechte alespoň půl hodiny odpočívat v chladničce. Formu vyložte těstem a troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy rozklepněte zbylá vejce, přidejte smetanu, mléko, strouhaný parmazán, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Špenát rozprostřete na koláč, ozdobte kostičkami nakrájeného Brie a zalijte vaječnou směsí. Nakonec dochuťte muškátovým oříškem. Quiche pečte zhruba 30 minut, dokud náplň není zlatavá a pevná.
https://recepty.rohlik.cz/209-spenatovy-quiche
Která kombinace slaného koláče vás láká nejvíc?
Michaela Michalíková
s...