Patříte mezi gurmány, kteří nikdy neodolají dobrému jídlu? Zkuste si doma připravit vlastní paštiku. Vyzkoušejte paštiku z kuřecích jater anebo zkuste ještě lepší variantu s brusinkami a mandlemi. Milovníci luxusu ocení husí rillettes. Nemějte strach se trochu rozmazlovat a jídlo si opravdu užívejte.
Husí rillettes
Potřebujete:
1 husu
200 g husího sádla
2 lžíce soli
200 ml vody
snítku tymiánu
Postup
Troubu předehřejte na 120 °C. Husu stáhněte z kůže a rozporcujte na jednotlivé části. Pokrájenou kůži vložte na rozehřáté sádlo a chvilku orestujte, vložte rozporcovanou husu, celou podlijte vodou a pečte přibližně tři hodiny na mírném plameni s poklicí. Husu nyní osolte, opepřete a přidejte tymián. Pečte další tři hodiny. Z téměř hotového pokrmu posbírejte vařečkou tuk a uchovejte stranou. Husu oberte, kůži i kosti vyhoďte a masem plňte sklenice vypláchnuté vařící vodou. Naplněné sklenice zalijte odebraným tukem, ozdobte snítkou tymiánu a uchovejte v chladnu. V lednici vám vydrží i dva týdny.
https://recepty.rohlik.cz/951-husi-rillettes
Domácí paštika z kuřecích jater
Potřebujete:
600 g kuřecích jater
200 ml kuřecího vývaru
200 g másla
100 ml smetany ke šlehání
lžičku provensálského koření
sůl a pepř
Postup:
Z jater odstraňte blány a nakrájejte je na kostky. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce másla a cibuli. Za občasného míchání osmažte dozlatova. Přidejte játra a míchejte, aby se zatáhla. Zalijte vývarem a vínem. Osolte, opepřete a posypte provensálským kořením. Přiklopte a vařte zhruba patnáct minut doměkka. Játra nalijte do mísy a přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixerem dohladka. Přilijte smetanu. Paštika může být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá. Nalijte do skleniček. Rozehřejte 50 g másla a povrch jím zalijte.
https://recepty.rohlik.cz/863-domaci-pastika-z-kurecich-jater
Domácí kuřecí paštika s brusinkami a mandlemi
Potřebujete:
500 g kuřecích jater
230 g másla
2 stroužky česneku
80 ml smetany
hrst sušených brusinek
hrst pokrájených mandlí
sůl a pepř
Postup:
Játra očistěte, odstraňte veškeré blanky a nakrájejte na malé kousky. Osmahněte v pánvi na másle nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte játra a smažte, dokud nebudou měkká. Směs nechte vychladnout, pak k ní přidejte máslo, trochu smetany a pomocí mixéru rozmixujte na hladký krém. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Přidejte na kousky nakrájené sušené brusinky a na kousky nasekané mandle. Podávejte s čerstvým pečivem.
https://recepty.rohlik.cz/1511-domaci-kureci-pastika
Zkoušeli jste už připravit domácí paštiku?
Michaela Michalíková
s...