Gnocchi jsou rychlým a zároveň sytým pokrmem, který uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. Můžete je podávat se špenátem, s kuřecím masem nebo s lososem. Tentokrát vyzkoušejte osvědčené kombinace – gnocchi s chřestem, s dýní nebo s rajčatovou omáčkou.
Gnocchi s chřestem
Potřebujete:
300 g gnocchi
balení zeleného chřestu a řeřichy
konzervu hrášku
půl hrnku vývaru
50 g kozího sýra
špetku soli a pepře
Postup:
Uvařte gnocchi podle návodu, běžně stačí dvě tři minutky, dokud ve vroucí osolené vodě nevyplavou. Orestujte chřest, po třech minutách přidejte i hrášek a nechte na pánvi ještě chvilku ohřát. Připravte omáčku z vývaru a kozího sýra, krátce provařte. Dosolte a opepřete.
Gnocchi z cedníku přesypte na rozehřátou pánev s trochou olivového oleje a nechte místy opéct. Přidejte gnocchi do omáčky, promíchejte a ozdobte čerstvou řeřichou.
https://recepty.rohlik.cz/165-gnocchi-s-chrestem
Dýňové gnocchi
Potřebujete:
150 g hladké mouky
500 g dýňového pyré
30 g strouhaného parmezánu
lístky šalvěje a muškátový oříšek
1 vejce a dvě lžíce másla
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Dýni nejprve rozřízněte, zbavte semen, nakrájejte na kousky a pečte v troubě doměkka. Pak ji mačkadlem na brambory v míse rozmačkejte na pyré. Přidejte vejce, mouku, muškátový oříšek a strouhaný parmazán. Umíchejte do těsta. Z těsta vytvarujte válečky a noky dejte vařit do vroucí osolené vody. Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte lístky šalvěje a nechte rozvonět. Noky rozdělte na talíře, zalijte rozpuštěným máslem a podávejte.
https://recepty.rohlik.cz/2159-dynove-noky
Polentové gnocchi s rajčatovou omáčkou
Potřebujete:
100 g instantní polenty
350 ml vody
150 ml rajčatového protlaku
lžíci balzamikového octa
lžíci sušených bylinek
stroužek česneku
sůl a pepř dle chuti
Postup:
Polentu nasypte do vroucí vody a míchejte tak dlouho, dokud nezačne houstnout. Jakmile je hotová, dochuťte ji solí a pepřem a rozprostřete pomocí vařečky na talíř. Z vychladlé polenty postupně vytvarujte malé kuličky, které z jedné strany ocejchujete vidličkou. Rajčatový protlak dejte do hrnce, smíchejte s utřeným česnekem, bylinkami, balzamikem a zahřejte na požadovanou teplotu. Směs není nutné vařit, chuti prospěje spíše to, pokud se omáčka nechá odležet.
https://recepty.rohlik.cz/1875-polentove-gnocchi-s-rajcatovou-omackou
Jaký z těchto receptů vás zaujal nejvíc? Pokud některý vyzkoušíte, napište nám, jak vám chutalo.
Michaela Michalíková
s...