Většina kvalitních kuchařů nedá dopustit na domácí suroviny a ingredience. Připravte si domácí máslovou jíšku nebo domácí zeleninový bujón. Vyzkoušet můžete také domácí kvásek, který vám umožní pustit se do pečení vlastního chleba nebo jiného pečiva.
Domácí máslová jíška
Potřebujete:
čtvrt kostky másla
125 g hladké mouky
Postup:
Do hrnce dejte rozpustit máslo a přidejte k němu hladkou mouku. Konzistence by neměla být ani tekutá, ani příliš hustá. Zároveň by jíška neměla mít hrudky. Smažte do požadované barvy. Udělejte sušší jíšku a pomalu ji restujte. Jíšku dejte do misky a nechte vychladnout. Poté dejte do lednice a můžete začít používat při vaření. Můžete ji dát také do mrazáku a do pokrmů ji vždy nastrouhat.
Domácí kvásek
Potřebujete:
1 kg žitné mouky
převařenou studenou vodu
velkou sklenici s víčkem
gumičku, ubrousek a velkou lžíci
Postup:
Nejdříve si připravte sklenici. Pořádně ji umyjte, vypařte horkou vodou. Do sklenice pak dejte 100 g žitné mouky a 100 ml převařené vody. Promíchejte lžící, aby v kvásku nebyly hrudky. Přikryjte ubrouskem nebo dejte přes sklenici igelit s dírkami a nechte stát v místnosti. Druhý den přidejte dalších 100 g žitné mouky a 100 ml vody a opět promíchejte. Kvásek by se měl začít zvedat a jakoby růst. Další den celý postup opakujte a následující dva dny už přidávejte jen 50 g mouky a 50 ml vody. Pátý den můžete z kvásku začít péct. Odeberte víc kvásku a zbylý už uchovávejte v lednici.
Domácí zeleninový bujón
Potřebujete:
100 g celeru
100 g mrkve
100 g petržele
50 g květáku
50 g brokolice
10 g petrželové nati
10 g celerové nati
1 kg mořské soli
500 g sádla
Postup:
Všechnu zeleninu rozmixuje na malé kousíčky, osolte a smažte na sádle. Poté dejte do čistých sklenic a uzavřete víčky. Osmaženou zeleninu ještě zalijte rozpuštěnou omegou nebo jiným tukem, díky čemuž se nebude zelenina kazit a vydrží. Uchovávejte v chladu.
Zkoušeli jste si doma tyto skvělé pomocníky?
Michaela Michalíková
s...