Rajčata v sobě mají velké množství vitamínů. Nemusí však sloužit jako pouhá příloha nebo část salátu. Udělejte z nich hlavní chod, který vás příjemně překvapí a zachutná vám.
Zapečená rajčata
Potřebujete:
3 větší rajčata
půlku lilku
půlku cukety
stroužek česneku
2 balení mozzarelly
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si očistěte a oloupejte lilek a cuketu. Poté nakrájejte na plátky, potřete česnekem, solí a pepřem. Nechte chvilku odpočinout a poté obalte v mouce a opečte na pánvi. Plátky opečené zeleniny vyskládejte na plech, přidejte rajčata, mozzarellu a přidejte bazalku. Potřete olivovým olejem a dejte zapéct do trouby.
Rajčatový koláč
Potřebujete:
250 g hladké mouky
100 g másla
250 g menších rajčat
1 smetanu na vaření
5 plátků kuřecí šunky
100 g ricotty
50 g strouhaného sýra
4 vejce
Postup:
Z mouky, másla a soli vypracujte těsto. Přidejte do něj studenou vodu a umíchejte hladké těsto. Nechte půl hodiny odpočinout v lednici. Poté těsto rozválejte na plát, dejte do formy na koláč a přidejte nakrájená rajčata, směs smetany, vajec, sýry, ricotty a nakrájené kuřecí šunky. Nezapomeňte na sůl a pepř, můžete přidat i oblíbené bylinky. Směs nalijte na těsto a pečte zhruba 30 až 40 minut při 180 °C.
Těstoviny s rajčaty, fetou a bazalkou
Potřebujete:
300 g rajčat
200 g těstovin
2 kousky sýru feta
3 stroužky česneku
hrst bazalky
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Těstoviny uvařte al dente v osolené horké vodě. Na pánvi mezitím opečte kousky rajčat, mírně je rozmačkejte, aby vznikla omáčka. Přidejte česnek, sůl, pepř a špetku cukru. Poté přidejte sýr feta a bazalku. Těstoviny slijte a vmíchejte omáčku. Posypte ještě strouhaným sýrem a podávejte.
Máte další tipy na recepty z rajčat?
Michaela Michalíková
s...