Rib eye steak je právem označovaný jako nejšťavnatější kousek z celé krávy: je totiž nádherně prorostlý tukem, který při správné přípravě dodá masu lahodnou chuť. Nachází se v žeberní části a správně se připravuje i s kostí, je vhodný na gril i do trouby. Dnes si ho připravíme na pánvi, s bramborovo-celerovým pyré, což je o stupeň lepší verze tradiční bramborové kaše, s osmaženými bramborovými lupínky.
Obtížnost: stupeň č. 3
Doba přípravy 35 min.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Rib eye steak 2x 250 g
Brambory v celku 200 g
Celer 100 g
Smetana 20 ml
Tymián 5 g
Máslo 20 g
Plátková sůl 10 g
Rostlinný olej, sůl, mletý pepř
Hrnec, pánev, metla, cedník, papírové utěrky, prkénko
1. Připravíme si suroviny
Tymián nakrájíme na kousky o velikosti 2 mm. Rib eye steak opláchneme pod studenou vodou, okořeníme pepřem, plátkovou solí a nasekaným tymiánem. Celer oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti 2 cm. Brambory oloupeme a za pomocí škrabky nastrouháme 20 chipsů. Zbytek brambor nakrájíme na 2 cm velké kousky.
2. Uvaříme celer s bramborami
Vezmeme si hrnec, přidáme litr vody na dvě porce, vodu osolíme a dáme vařit celer s bramborami. Vaříme tak dlouho, dokud brambory s celerem nebudou dostatečně měkké. Potom vodu scedíme, přidáme máslo a brambory s celerem vyšleháme metlou v hladké pyré.
3. Osmažíme bramborové chipsy
Vezmeme si pánvičku, přidáme 300 ml rostlinného oleje, který rozpálíme na mírném plameni. Jakmile je olej rozpálený, smažíme postupně bramborové chipsy dozlatova přibližně 3 – 4 minuty. Po usmažení pokládáme chipsy na papírové utěrky, které jsme si ve dvou vrstvách rozložili na talířek, aby odsály přebytečný tuk.
4. Opečeme steaky
Nakonec opečeme steaky. Vezmeme si pánvičku, přidáme 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, který rozpálíme na mírném plameni. Steak pečeme na mírném ohni z každé strany 5-7 minut. Pokud chcete mít steak méně propečený, opékejte ho o polovinu kratší dobu, přibližně tedy 3 – 4 minuty.
5. Můžeme servírovat
Po okraji mělkého talíře rozprostřeme bramborovo-celerové pyré, do kterého na výšku zapícháme bramborové chipsy. Následně přidáme rib eye steak.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!
s...