Víte, že řízek patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých jídel? Zapomeňte však na obyčejný smažený řízek a vyzkoušejte chutnější a lákavější recepty. Dopřejte si pořádný kus masa! Ve všech receptech navíc můžete maso obměnit. Vyzkoušejte kuřecí, krůtí nebo vepřovou variantu.
Sýrové řízky
Potřebujete
600 g krůtích řízků (mohou být i kuřecí nebo vepřové)
60 g strouhaného sýra
3 dcl mléka
2 vejce
2 stroužky česneku
lžíce solamylu
sůl a pepř
Postup
Nejdříve si naklepte maso, poté jej osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Ze strouhaného sýra, mléka, solamylu a špetky soli si umíchejte hladké těstíčko. V něm pak řízky obalte a smažte ve fritovacím hrnci nebo na pánvi s větším množstvím tuku. Podávejte s bramborovou kaší, bramborovým salátem nebo novými bramborami a zeleninovým salátem.
Extra česnekové řízky
Potřebujete
500 g kuřecích prsních řízků
200 g bílého jogurtu
2 vejce
4 stroužky česneku
strouhanka na obalení
sůl a pepř
Postup
Z jogurtu, dvou vajec, prolisovaného česneku a špetky soli a pepře si připravte marinádu. Kuřecí maso naklepte a naložte do marinády alespoň na dvě hodiny (můžete nechat i přes noc). Poté maso obalte ve strouhance a usmažte na oleji. Řízky budu krásně křehké a velmi chutné. Podávejte s vámi zvolenou přílohou, vhodné jsou brambory s máslem, ale vyzkoušet můžete také rýži a okurek.
Řízky s křenem a hořčicí
Potřebujete
500 g vepřových řízků
3 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce strouhaného křenu
hladká mouka na obalení
sůl a pepř
Postup
Vepřové maso omyjte a naklepejte. Nastrouhejte křen a smíchejte s hořčicí. Řízky osolte, přidejte pepř a naložte do marinády z křenu a hořčice. Nechte půl hodiny odležet a obalte v hladké mouce. Smažte na oleji nebo na sádle. Podávejte s pečivem nebo bramborovou přílohou.
Bramborákový řízek
Potřebujete
400 g vepřového masa
5 velkých brambor
5 stroužků česneku
50 ml světlého piva
1 vejce
80 g hladké mouky
sůl, pepř, majoránka
Postup
Vepřové maso opět naklepte, osolte, opepřete a obalte v mouce. Brambory nastrouhejte nahrubo, nebo můžete nastrouhat polovinu brambor najemno a polovinu nahrubo. K bramborám přidejte majoránku, sůl, pepř, česnek, mouku a také pivo. Tato směs by měla být hustá. Obalte ve směsi řízky a z obou stran opečte na pánvi. Poté dejte řízky na plech a pečte ještě 20 minut v troubě na 180° C.
Který z těchto receptů vás nejvíc zaujal? Jak připravujete řízky vy?
Michaela Michalíková
s...