Setkaly jste se už někdy s tofu, jenže vůbec netušíte, co to je a jak se vyrábí? Pak si přečtěte dnešní článek, ve kterém si objasníme způsob výroby tofu, jeho využití v kuchyni, varianty a celkové seznámení s touto stále ne příliš známou zdravou potravinou.
Co je to tofu?
Zjednodušeně se dá říct, že je tofu tvarohový sýr, vyrobený ze sóji, který má vysoký obsah bílkovin. Jeho výroba je podobná výrobě sýra. Základní surovinou však není živočišné mléko, ale to sójové. Původem tofu pochází z Asie, kde má hezkou přezdívku „maso bez kostí“. Ve sto gramech se ukrývá až 15,5 g bílkovin, 2,5 g tuku a necelých 7 g sacharidů. Oproti masu má tofu tu výhodu, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol, naopak má v sobě vlákninu a zdravé nenasycené mastné kyseliny. V tofu je také vysoký obsah vitaminu B, vápník, železo nebo hořčík. Velmi diskutované jsou fytoestrogeny v tofu, které dokáží vyrovnávat hormonální nerovnováhu.
Jak se tofu vyrábí?
K výrobě tofu se nepoužívá žádné živočišné mléko. Vyrábí se totiž ze sójového mléka, lépe řečeno nápoje, který se speciálními syřidly vysráží na bílkovinu. Díky tomu je tofu vyrobenou pouze z rostlinných surovin a je vhodné pro vegany i vegetariány, kteří odmítají jíst maso.
Nejprve se sójové boby propláchnou a vloží do vody, ve které nabobtnají. Poté se rozmixují na co nejjemnější kaši, která se vaří pod tlakem při teplotě více než 100 stupňů Celsia. Uvařená kaše se pasíruje, čímž se získá sójový nápoj sloužící k výrobě tofu. Nápoj se syřidly vysráží a získaná hmota je zatížena, aby se zbavila přebytečné vody. Takto vzniká přírodní tofu, které se pak může ještě dál sušit, udit, marinovat atd.
Varianty tofu a jeho využití v kuchyni
Tofu vás může oslovit hned několika variantami. Klasické je tofu přírodní, které můžete používat na sladko i na slano do mnoha receptů, můžete jej také marinovat. Výhodou tofu je, že dobře přejímá okolní chutě a skvěle tak chuťově zapadne do každého receptu.
Výborné je také tofu uzené, které se udí speciální technologií. Takto upravené tofu rádi vegani přidávají do pokrmů místo uzeniny. Vyzkoušejte například guláš z uzeného tofu nebo francouzské brambory s uzeným tofu!
V nabídce výrobců naleznete však i tofu česnekové, paprikové, s bylinkami, s chilli, smažené tofu nebo tofu ve speciálních marinádách. Ve zdravých výživách i některých supermarketech si můžete koupit i zdravější náhražky klasických pokrmů, jako jsou tofu párky, karbanátky, pomazánky, pasty, zálivky, omáčky, zmrzliny, salámy nebo náhražka majonézy – tofunéza!
Tofu si můžete marinovat, smažit, opékat, grilovat, udit, péct a přidávat do různých zapečených nebo vařených zeleninových směsí jako náhradu masa. Fantazii se meze nekladou.
Už jste někdy vyzkoušely tofu, nebo od něj zatím máte odstup a neláká vás?
Tereza Obořilová
s...