Receptů na svatební koláčky je velké množství, některé jsou však zbytečně složité a jiné neuspokojí vaše chuťové buňky. Vyzkoušejte recept, který je předáván z generace na generaci a díky jehož ověřenému postupu zvládne koláčky i začátečník.
Slovácké svatební koláčky
Potřebujete:
na těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 ml oleje
1 kostku droždí
100 g cukru
3 žloutky
1 celé vejce
špetku soli
na tvarohovou náplň:
4 kostky tvarohu
2 žloutky
1 vanilkový pudink
citrónovou kůru
rozinky namočené v rumu
na posypku:
hrubou mouku
moučkový cukr
Heru nebo máslo
povidla
Postup:
Nejdříve si vymíchejte žloutky s olejem a poté přidejte cukr. Zbytek surovin na těsto umíchejte do hladké směsi a přimíchejte žloutkovou směs. Vypracujte hladké těsto a nechte ho alespoň půl hodiny vykynout. Z těsta poté tvořte malé bochánky na koláčky. Umíchejte si tvarohovou náplň a do každého bochánku dejte lžíci. Zapracujte dovnitř a na vrchní část koláčku dejte lžičku povidel a poté přimáčkněte spoj posypkou. Pečte na 180 °C zhruba 15 až 20 minut a dejte pozor, aby se vám koláčky nepřipekly. Můžete je zkusit upéct také s mákem.
Další tipy k pečení
- Rozinky naložte do rumu alespoň hodinu až dvě před pečením, rum poté přidejte do tvarohu nebo do těsta.
- Po vložení koláčků do trouby ji alespoň pět minut neotvírejte, aby vám koláčky neklesly a neroztekly se.
- Před pečením koláčky nechte ještě mírně nakynout na plechu. Snažte se udržovat větší rozestupy, aby se koláčky nespekly.
- Do posypky můžete přidat Heru nebo máslo. Na koláčky s ní rozhodně nešetřete.
- Povidla můžete rozmíchat se lžičkou rumu nebo je nechat jen tak. Vyzkoušejte také jablečná povidla, která se dají koupit hotové v obchodě.
- Aby bylo těsto vláčné, můžete do něj přidat ještě 10 g másla nebo Hery. Koláčky se tak uleží a další den jsou ještě lepší.
Kupujete svatební koláčky, nebo je pečete doma?
Michaela Michalíková
s...