Obyvatelé Středomoří se pyšní pevným zdravím, známi jsou velkou vitalitou, skvělou náladou a svou dlouhověkostí. Důvodem je typická skladba jejich stravy.
Středomořská strava je pestrá, zdravá, chutná, vyvážená a lehce stravitelná, obsahuje spoustu cenných látek. Výhodou je také jednoduchost přípravy, jídlo se většinou dusí nebo griluje. Že má tento způsob stravování řadu příznivých účinků na naše zdraví, a patří tak podle vědců k nejzdravějším jídelníčkům, se ví už dávno. Zabraňuje nejen obezitě, ale také vyrovnává krevní tlak, krevní cukr, hladinu cholesterolu, snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění, demence, rakoviny, cukrovky i výskytu onemocnění, jako jsou Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Slouží jako prevence trombózy i cévních mozkových příhod. Nyní vědci zjistili, že je tato strava vhodná i pro náš mozek.
Principy středomořské stravy
Středomořská strava klade velký důraz na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a bohaté na bílkoviny a vlákninu. Všechny tyto potraviny zasytí na delší dobu. Základ jídelníčku tvoří čerstvé, sezónní, průmyslově nezpracované suroviny a rozmanité potraviny rostlinného původu: ovoce, zelenina, ryby, ořechy, luštěniny, celozrnné obilniny a olivový olej jako hlavní zdroj tuků.
Konzumenti takové stravy si prodlužují život, prospívají svému srdci. Nyní vznikla zajímavá studie, která prokázala spojitost mezi středomořskou stravou a větším objemem mozku u starších lidí v průměrném věku 80 let. Zjistilo se, že tito lidé mají ve stáří větší mozek než konzumenti typické západní stravy, více jim to pálí, mozek se jim nescvrkává a atrofie mozku – typický projev stárnutí – se zpomaluje. Vědci prokázali, že čím více se ve stravování držíme zásad středomořské kuchyně, tím méně se projevuje stárnutí mozku, jako by se náš mozek o 5 let omladil.
Olivový olej – základ všeho
V oblasti Středozemního moře je tento zázrak znám tisíce let. Olivový olej je zde hodně rozšířený, nahrazuje běžné tuky a oleje. Je základní surovinou všech středomořských kuchyní, dodává pokrmům nezaměnitelnou chuť. Ceněn je pro svůj přínos v prevenci srdečních onemocnění a krevního oběhu. Obsahuje vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, čímž zabraňuje srdečním onemocněním. Je také zdrojem antioxidantů a vitamínu E, který zpomaluje stárnutí. Důležité je používat extra panenský olivový olej, ten totiž jako jediný obsahuje veškeré látky, protože se vyrábí lisováním za studena.
Inspirujte se
Zvyšte příjem zeleniny – měla by tvořit polovinu z konzumované stravy, dále přidejte luštěniny, ovoce, ryby a obiloviny. Červené maso nahraďte rybami, rybí tuk totiž obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny. Sádlo, máslo a ostatní tuky vyměňte za olivový olej, který se hodí do salátů i na úpravu jiných pokrmů. Snižte příjem mléka, mléčných výrobků, masa a drůbeže. Denně si dopřejte jednu sklenku kvalitního červeného vína, a co se týče dezertu, pochutnat si můžete na ovoci, sladkosti by se měly vyskytovat v jídelníčku jenom výjimečně.
Dodržujete při stravování nějaké zásady středomořské stravy? Co tvoří váš jídelníček?
Šárka Nádeníčková
s...