Možná to leckoho překvapí, ale nejrozšířenějším nápojem na světě hned po vodě je čaj. Tento mok si v poslední době získává stále větší oblibu i u nás. Do popředí se dostává i sypaný čaj, který bývá kvalitnější.
Jaký čaj si vybrat?
Pití čaje se doporučuje kvůli jeho blahodárným účinkům na lidský organismus, které se liší podle druhu čaje i podle způsobu jeho přípravy. Ale jaký čaj si vybrat? Nabídka čajů je opravdu pestrá: černé čaje, zelené čaje, ovocné čaje, bílé čaje, pu erh čaje, maté… Oblíbené jsou i čaje bylinkové a rostlinné, které ovšem nemají svůj původ v čajovníku. Nabídka tím ale nekončí – také je třeba se rozhodnout, zda dát přednost čaji pytlíkovému, nebo sypanému.
Pytlíkové čaje
Dávno už neplatí tvrzení, že dobrý čaj je jenom ten sypaný a v sáčcích je obsažena pouze čajová drť, která vzniká při zpracování čajových lístků. Na trhu jsou k dostání i kvalitní sáčkované čaje a příprava je rychlá a pohodlná. Stačí chvilka, a sáček ponořený do vroucí vody ji okamžitě zbarví dohněda. Bohužel může jít o barviva. Jednoduchým způsobem, jak si ověřit, že čaj obsahuje barviva, je ponořit sáček do studené vody, jakmile voda začne hnědnout, je jasné, že do čaje byla barviva přidána.
Někteří výrobci používají místo ovoce chemické aromatizátory, což ale značí, že se nejedná o kvalitní čaj. Umělé dochucení vede k tomu, že čaj pálí na jazyku a není vhodný pro alergiky. Důležitý je také materiál, ze kterého byl sáček vyroben. Zatímco hedvábný nenaruší chuť, papírový sáček ji může zkazit nežádoucími látkami. Na našem trhu jsou k dostání kvalitní sáčkové čaje, které se svou chutí i vůní vyrovnají čajům sypaným. Je ale důležité, aby člověk při nákupu porcovaného čaje věnoval dostatečnou pozornost jeho složení, které je uvedeno na krabičce.
Sypané čaje
Sypaný čaj má tu výhodu, že je na první pohled vidět jeho složení – čajové lístky. Obvykle čím větší lístky, tím kvalitnější čaj. Nápoj ze sypaného čaje bývá chutnější a aromatičtější. „Složitější“ příprava se zde jistě vyplatí!
V Evropě je nejrozšířenější tato příprava čaje: Voda na přípravu čaje by neměla být příliš tvrdá, ale měla by být čerstvá, studená a nepřevařená. Neměla by se vařit více než dvě minuty. Nádoby na čaj nesmějí být kovové. Na jeden šálek se používá jedna lžička čaje a při přípravě v konvici pak jedna lžička navíc. Jednou použité čajové lístky se již znovu nepoužívají, výjimkou je zelený čaj a některé druhy oolongů. Čaj se spařuje a nemá se louhovat více než pět minut, zelený čaj jen tři minuty.
Každý by si měl vybrat druh čaje, který mu bude nejvíc vyhovovat. Pro ten správný požitek je důležité, aby byl tento lahodný nápoj připraven ze skutečně kvalitních surovin, ať už v podobě čajových lístků, nebo jako sáčkovaný čaj. Kupujte si čaje raději ve specializovaných obchodech s čaji či v bio obchodech, kde je kvalita vyšší. Přestože se vám možná bude zdát vyšší také cena, dívejte se i na gramáž. V těchto obchodech bývá gramáž větší, takže ceny jsou často srovnatelné.
Jarmila Strnadová
s...