Kolem vzniku tortellini, plněných těstovinových koláčků, koluje několik pověstí. V jedné z nich se vypráví, jak do jednoho hostince na kraji Bologně přijela k večeru dvojice samotných bohů, Venuše s Jupiterem. Oba byli unavení po celodenní bitvě mezi Modenou a Bolognou, hodně toho snědli a vypili a odešli spolu na pokoj. Majitele hostince ti dva velmi zaujali, a tak se šel nenápadně podívat klíčovou dírkou do jejich pokoje. Zahlédl pouze Venušin pupík, ale byl tak okouzlen, že spěchal do kuchyně a vytvořil tortellini inspirované jeho tvarem. Provoňte si kuchyni šalotkou, uzeným lososem a bílým vínem a připravte si s námi tento pokrm opředený romantikou.
Obtížnost: stupeň č. 4
Doba přípravy 30 min.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Hladká mouka 200 g
Uzený losos 100 g
Bílé víno 1 dl
Smetana 100 ml
Máslo 50 g
Parmazán 50 g
Rukola 30 g
Šalotka 60 g
Vejce 3 ks
Olivový olej, sůl, mletý pepř
Hrnec, kastrůlek, kulatá sklenice/miska o průměru cca 10 cm, mísa, škrabka, váleček, prkénko
1) Připravíme si suroviny
Uzeného lososa nakrájíme na kousky o velikosti cca 2 mm. Parmazán nastrouháme škrabkou na hobliny. Rukolu opláchneme pod studenou vodou. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Ze dvou vajec (na dvě porce) oddělíme žloutky od bílku a bílky si také ponecháme. Dáme vařit hrnec s 1 litrem osolené vody.
2) Vypracujeme těsto
Vezmeme mísu, dáme do ní hladkou mouku (trošku mouky si necháme stranou na poprášení povrchu, na kterém budeme těsto válet), celé vejce, dva žloutky, sůl, polévkovou lžíci olivového oleje a dvě polévkové lžíce vody. Vše důkladně promícháme v pevné těsto. Je důležité, aby těsto bylo důkladně propracované a hladké. Těsto necháme 10 minut odpočinout v chladu.
3) Vykrájíme si tortellini a naplníme je
rozválíme těsto na tenký pás o tloušťce cca 2 mm. Vezmeme si skleničku či misku o průměru cca 10 cm a vykrájíme 8 kusů kulatých placek. Placky potřeme zbylými bílky, na střed všech placek naneseme hromádku z lososa, každou placku přehneme a spojíme konce k sobě. Tortellini rovnou vkládáme do vařící se vody a vaříme 2-4 min.
4) Připravíme si omáčku
Do kastrůlku přidáme 3 lžíce olivového oleje, rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a pečeme nakrájenou šalotku po dobu 1 – 2 minut. Následně přilijeme bílé víno, které krátce povaříme asi dvě minuty, poté zalijeme smetanou. Omáčku svaříme, aby byla krásně hustá, a ke konci dochutíme solí, pepřem a zjemníme máslem.
Hotové tortellini promícháme s rukolou, zalijeme omáčkou z bílého vína a posypeme parmazánem.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!
s...