KZ_logo1

Tři polévky, kterými své hosty ohromíte

23.5.2015

Chystá se k vám návštěva a vy byste ji ráda pohostila zajímavou, netradiční polévkou? Vyzkoušejte některý z našich tří receptů na zeleninové krémy. Skvěle vám poslouží jako výborná a na přípravu nenáročná večeře, ale podávat je můžete i na slavnostní tabuli.

Dýňový krém

Ingredience (na 4 porce):

1 kg dýně (oloupané, nakrájené na malé kousky)

2 polévkové lžíce másla

2 středně velké cibule (nasekané nadrobno)

750 ml zeleninového vývaru (popřípadě lze nahradit kvalitním zeleninovým bujónem)

200 ml smetany ke šlehání

Na dochucení:        

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

Na ozdobení (výběr dle chuti):

Zakysaná smetana

Krutony

Bylinky

Strouhaný sýr výraznější chuti

Pražená dýňová semínka

Postup

Dýni si omyjeme, oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na přibližně centimetrové kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a nadrobno nakrájenou cibuli na něm osmažíme doměkka. Přimícháme dýni a restujeme ji, dokud nezměkne. Následně dýni s cibulí zalijeme domácím zeleninovým vývarem (popřípadě přidáme ke směsi zeleninový bujón a zalijeme vodou) a společně vaříme asi 10 minut. Poté do polévky přilijeme smetanu ke šlehání a rozmixujeme tak, aby dýňová polévka získala krémovou konzistenci. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme špetku najemno nastrouhaného muškátového oříšku. Polévku lze podávat se lžící zakysané smetany, ale ozdobit ji můžeme také domácími krutony, bylinkami, sýrem nebo praženými dýňovými semínky.

Mrkvový krém

Ingredience (na 4 porce):

3 – 4 středně velké mrkve nastrouhané nahrubo

2 polévkové lžíce másla

3 větší brambory (2 nakrájené na kostičky a 1 nastrouhaná najemno)

750 ml zeleninového vývaru (popřípadě lze nahradit kvalitním zeleninovým bujónem)

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Na dochucení:

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

Na ozdobení (výběr dle chuti):

Petrželová nať (nasekaná nahrubo)

Zakysaná smetana

Postup

Mrkve nejprve očistíme a nahrubo nastrouháme. Připravíme si omyté, oloupané brambory, z nichž dvě nakrájíme na kostičky a jednu nastrouháme najemno. Poté v hrnci rozpustíme máslo a přidáme nastrouhanou mrkev, kterou budeme několik minut lehce restovat. Následně do hrnce přisypeme nakrájené brambory, zalijeme domácím zeleninovým vývarem (můžeme použít i zeleninový bujón a zalít vodou) a necháme pod pokličkou vařit asi 15 až 20 minut (dokud nám brambory nezměknou). Posléze polévku zahustíme najemno nastrouhanou bramborou, osolíme a opepříme. Pro výraznější chuť můžeme přidat špetku najemno nastrouhaného muškátového oříšku. Necháme chvíli povařit. Následně polévku rozmixujeme do hustého krému a na talíři ozdobíme lžící zakysané smetany a čerstvou, nahrubo nasekanou petrželovou natí.

Krém z červené řepy

Foto: Eva Korytářová

Foto: Eva Korytářová

Ingredience (na 4 porce):

2 středně velké červené řepy

2 polévkové lžíce másla

2 mrkve

2 malé brambory

1 větší cibule

Zeleninový bujón

Na dochucení:

Sůl

Na ozdobení (výběr dle chuti):

Zakysaná smetana

Strouhaný sýr

Petrželová nať

Postup

Oba kusy červené řepy oloupeme a v celku necháme vařit doměkka. Mezitím si připravíme zbývající zeleninu. Cibuli, mrkve i brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky (cibuli nadrobno nasekáme). V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Poté přisypeme kousky mrkve a brambor, vše chvíli restujeme. Mezitím nakrájíme uvařenou řepu na kostičky a vývarem podlijeme směs zeleniny a pro zvýraznění chuti můžeme přidat kostku kvalitního zeleninového bujónu. Vaříme doměkka. Do polévky přidáme nakrájenou řepu, lehce osolíme a rozmixujeme do hladného krému. Můžeme podávat se lžičkou zakysané smetany nebo ji můžeme posypat sýrem či petrželovou natí.

Všechny výše zmíněné recepty můžeme připravit i na veganský způsob tím, že máslo nahradíme olivovým (či jakýmkoliv jiným kvalitním) olejem a místo zakysané smetany a sýru použijeme její rostlinnou alternativu.

Máte ráda krémové zeleninové polévky? Která je vaše nejoblíbenější?

Eva Korytářová

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář