Chystá se k vám návštěva a vy byste ji ráda pohostila zajímavou, netradiční polévkou? Vyzkoušejte některý z našich tří receptů na zeleninové krémy. Skvěle vám poslouží jako výborná a na přípravu nenáročná večeře, ale podávat je můžete i na slavnostní tabuli.
Dýňový krém
Ingredience (na 4 porce):
1 kg dýně (oloupané, nakrájené na malé kousky)
2 polévkové lžíce másla
2 středně velké cibule (nasekané nadrobno)
750 ml zeleninového vývaru (popřípadě lze nahradit kvalitním zeleninovým bujónem)
200 ml smetany ke šlehání
Na dochucení:
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Na ozdobení (výběr dle chuti):
Zakysaná smetana
Krutony
Bylinky
Strouhaný sýr výraznější chuti
Pražená dýňová semínka
Postup
Dýni si omyjeme, oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na přibližně centimetrové kostky. V hrnci rozehřejeme máslo a nadrobno nakrájenou cibuli na něm osmažíme doměkka. Přimícháme dýni a restujeme ji, dokud nezměkne. Následně dýni s cibulí zalijeme domácím zeleninovým vývarem (popřípadě přidáme ke směsi zeleninový bujón a zalijeme vodou) a společně vaříme asi 10 minut. Poté do polévky přilijeme smetanu ke šlehání a rozmixujeme tak, aby dýňová polévka získala krémovou konzistenci. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme špetku najemno nastrouhaného muškátového oříšku. Polévku lze podávat se lžící zakysané smetany, ale ozdobit ji můžeme také domácími krutony, bylinkami, sýrem nebo praženými dýňovými semínky.
Mrkvový krém
Ingredience (na 4 porce):
3 – 4 středně velké mrkve nastrouhané nahrubo
2 polévkové lžíce másla
3 větší brambory (2 nakrájené na kostičky a 1 nastrouhaná najemno)
750 ml zeleninového vývaru (popřípadě lze nahradit kvalitním zeleninovým bujónem)
Na dochucení:
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Na ozdobení (výběr dle chuti):
Petrželová nať (nasekaná nahrubo)
Zakysaná smetana
Postup
Mrkve nejprve očistíme a nahrubo nastrouháme. Připravíme si omyté, oloupané brambory, z nichž dvě nakrájíme na kostičky a jednu nastrouháme najemno. Poté v hrnci rozpustíme máslo a přidáme nastrouhanou mrkev, kterou budeme několik minut lehce restovat. Následně do hrnce přisypeme nakrájené brambory, zalijeme domácím zeleninovým vývarem (můžeme použít i zeleninový bujón a zalít vodou) a necháme pod pokličkou vařit asi 15 až 20 minut (dokud nám brambory nezměknou). Posléze polévku zahustíme najemno nastrouhanou bramborou, osolíme a opepříme. Pro výraznější chuť můžeme přidat špetku najemno nastrouhaného muškátového oříšku. Necháme chvíli povařit. Následně polévku rozmixujeme do hustého krému a na talíři ozdobíme lžící zakysané smetany a čerstvou, nahrubo nasekanou petrželovou natí.
Krém z červené řepy
Ingredience (na 4 porce):
2 středně velké červené řepy
2 polévkové lžíce másla
2 mrkve
2 malé brambory
1 větší cibule
Zeleninový bujón
Na dochucení:
Sůl
Na ozdobení (výběr dle chuti):
Zakysaná smetana
Strouhaný sýr
Petrželová nať
Postup
Oba kusy červené řepy oloupeme a v celku necháme vařit doměkka. Mezitím si připravíme zbývající zeleninu. Cibuli, mrkve i brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky (cibuli nadrobno nasekáme). V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí. Poté přisypeme kousky mrkve a brambor, vše chvíli restujeme. Mezitím nakrájíme uvařenou řepu na kostičky a vývarem podlijeme směs zeleniny a pro zvýraznění chuti můžeme přidat kostku kvalitního zeleninového bujónu. Vaříme doměkka. Do polévky přidáme nakrájenou řepu, lehce osolíme a rozmixujeme do hladného krému. Můžeme podávat se lžičkou zakysané smetany nebo ji můžeme posypat sýrem či petrželovou natí.
Všechny výše zmíněné recepty můžeme připravit i na veganský způsob tím, že máslo nahradíme olivovým (či jakýmkoliv jiným kvalitním) olejem a místo zakysané smetany a sýru použijeme její rostlinnou alternativu.
Máte ráda krémové zeleninové polévky? Která je vaše nejoblíbenější?
Eva Korytářová
s...