Musíte dodržovat bezlepkovou dietu, a přesto máte chuť dopřát si luxusní zákusek nebo mnohými oblíbené tiramisu? Nezoufejte! Máme pro vás bezlepkové recepty na opravdové pochoutky, které vás potěší a navíc neublíží vašemu zdraví.
Vyzkoušejte makronky, které jsou čím dál oblíbenějším zákuskem. Jsou tak křehké, že se vám budou rozplývat na jazyku. Na stole pak nesmí chybět voňavé perníčky s příchutí medu a rozhodně oceníte i bezlepkové tiramisu.
Makronky
Potřebujete:
3 bílky
2 lžičky citrónové šťávy
170 g cukru
180 g mletých mandlí nebo jemně mletých pistácií
Postup:
Bílky, citrónovou šťávu a cukr ušlehejte do opravdu tuhého sněhu. Do sněhu pak zamíchejte mleté mandle nebo mleté pistácie. Recept můžete vyzkoušet i s obyčejnými vlašskými ořechy. Poté vyložte plech pečicím papírem a pomocí dvou lžiček na něj tvořte sněhové kopečky.
Hotové makronky pak nechte zaschnout na plechu do druhého dne nebo alespoň do večera. Druhý den pak pečte na 170 °C zhruba 30 minut.
Medové perníčky bez lepku
Potřebujete:
200 g bezlepkové směsi (Nomix nominal – možno koupit na internetu nebo ve zdravé výživě)
1 vejce
70 g moučkového cukru
25 g tuku
60 g medu
půl lžíce perníkového koření
lžičku sody
Postup:
Med i tuk rozehřejte a důkladně promíchejte s ostatními ingrediencemi. Vypracujte hladké těsto a pak nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v ledničce.
Ze ztuhlého těsta pak rozválejte placku a z ní vykrajujte tvary perníčků. Pečte na plechu při teplotě 150 °C zhruba 15 minut. Po upečení perníčky potřete rozšlehaným vejcem a trochou vody. Díky tomu se budou krásně lesknout. Dozdobit můžete bílkovou cukrovou polevou nebo čokoládou.
Speciální tiramisu
Potřebujete:
na těsto:
4 žloutky
4 bílky
5 lžic bezlepkové mouky Jizerka
5 lžic cukru krystal
lžíci oleje
na krém:
80 g cukru moučka
1 kelímek smetany ke šlehání
2 žloutky
1 kelímek mascarpone
Postup:
Nejdříve si připravte korpus. Vyšlehejte 4 bílky do tuhého sněhu. Přidejte cukr, olej a špetku soli. Poté do sněhu zašlehejte i žloutky. Pomalu přidávejte mouku a vzniklou směs nalijte do kokosem nebo mletými ořechy vysypaného pekáčku nebo formy na dort. Pečte na 200 °C do růžova.
Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mascarpone a zamíchejte. Ušlehejte také šlehačku a smíchejte s mascarpone směsí. Upečený korpus podélně rozpulte. Půlku dejte do formy, polijte silnou kávou s kapkou amaretta nebo rumu. Přidejte polovinu krému, na ten můžete dát čerstvé jahody nebo banán a přiklopte druhým korpusem. Opět zalijte silnou kávu a natřete zbytek krému. Posypte hořkým kakaem.
Máte také nějaký ověřený a chutný dezert, ve kterém není lepek?
Michaela Michalíková
s...