Mezi nejoblíbenější pochoutky patří osvěžující dezerty z jahod. Inspirujte se recepty, které zvládne i úplný začátečník. Potěšte své blízké chutným jahodovým cheesecakem, vyzkoušejte jahodový krémový dezert nebo si pochutnejte na jahodové bábovce.
Jahodový cheesecake
Potřebujete:
2 balení BeBe sušenek
100 g másla
400 g čerstvých jahod
400 g mascarpone nebo Lučiny
200 g moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Nejdříve si válečkem nebo v mixéru rozdrťte sušenky. Poté k nim přidejte rozpuštěné máslo a směs zatlačte do formy. Sušenkový korpus dejte na chvíli odpočinout do lednice a poté na něj rozložte rozpůlené jahody. Ze smetany, mascarpone a moučkového cukru si umíchejte krém, který nanesete na jahody. Dejte opět do ledničky ztuhnout a poté podávejte ozdobené mátovými lístky.
Jahodový krémový dezert
Potřebujete:
na těsto:
100 g hladké mouky
100 g cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
na krém:
1 tvaroh ve vaničce
1 vanilkový cukr
1 zakysanou smetanu
na zdobení:
jahody
jahodovou marmeládu
Postup:
Nejdříve ušlehejte vejce s cukry a poté přimíchejte mouku. Těsto nalijte na plech a na 200 °C pečte zhruba 10 minut. Mezitím si smíchejte tvaroh, vanilkový cukr a zakysanou smetanu. Přidat můžete i kousky jahod. Na upečené těsto naneste jahodovou marmeládu a poté i krém. Vše smotejte do rolády, kterou pak nakrájíte na kolečka a dozdobíte čerstvými jahodami.
Jahodová bábovka
Potřebujete:
250 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
200 g másla
300 g jahod
3 vejce
prášek do pečiva
vanilkový cukr
Postup:
Nejdříve si rozpusťte máslo a smíchejte ho s cukry a vejci. Vymíchejte do hladkého těsta. Přidejte mouku, prášek do pečiva a přidejte jahody pokrájené na menší kousky. Těsto dejte do formy na bábovku a pečete zhruba 40 minut na 190 °C.
Máte svůj oblíbený jahodový dezert? Podělíte se s námi o recept?
Michaela Michalíková
s...