Domácím zákuskům se opravdu nic nevyrovná. Neváhejte a dopřejte si tento sladký hřích! Dnes vám přinášíme tipy, jak si doma vyrobit sladké rakvičky, dvoubarevné štafetky, čokoládové rohlíčky nebo lahodné moca oválky. Uvidíte, že návštěvy se jen pohrnou!
Rakvičky
Potřebujete:
1 celé vejce
4 žloutky
200 g moučkového cukru
1/2 vanilkového lusku
olej (na vymazání formiček)
Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C. Poté dejte do mísy celé vejce, čtyři žloutky, cukr a vanilku z lusku. Vše vyšlehejte do husté pěny. Formičky vymažte olejem a lžící je naplňte zhruba do dvou třetin. Vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 140 °C a pomalu dopékejte (ještě zhruba 20 minut). Ve formičkách je nechte chvilku vychladnout a opatrně vyklopte. Nakonec můžete dozdobit domácí šlehačkou.
Štafetky
Potřebujete:
na těsto:
100 g hladké mouky
200 g cukru
100 g mletých ořechů
6 bílků
na krém:
300 ml mléka
200 g cukru
250 g másla
1x zlatý klas (krémový prášek)
půl lžičky mleté kávy
100 g čokoládové polevy (nebo rozpuštěné čokolády)
Postup:
Nejdříve si ušlehejte bílky s cukrem, přidejte hladkou mouku a mleté ořechy. Tuto směs rozetřete na dva plechy vyložené pečicím papírem. Upečte ve vyhřáté troubě. Pečení trvá zhruba 20 až 30 minut. Mezitím si uvařte krém. Mléko smíchejte s cukrem, zlatým klasem a kávou. Povařte a nechte vychladnout. Do vychladlého mléka přidejte máslo a vymíchejte hladký krém. Upečené pláty pak podélně rozkrojte na tři části, potřete krémem a srolujte. Rozkrájejte na jednotlivé válečky a poté jejich boky máčejte v rozpuštěné čokoládě.
Čokoládové rohlíčky
Potřebujete:
na těsto:
300 g mletých ořechů
300 g cukru
4 bílky
na krém:
100 g cukru
1 kelímek smetany ke šlehání
3x ledové kaštany (čokoládové tyčinky)
2 vejce
kostku másla
Postup:
Nejdříve si přichystejte těsto. Do mísy dejte mleté ořechy a cukr. Přidejte neušlehané bílky a promíchejte. Tuto směs nechte uležet přes noc. Následující den těsto zahřejte ve vodní lázni a nechte jej zvláčnit. Na plech pak stříkejte větší rohlíčky. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C. Jakmile se rohlíčky mírně nafouknou, můžete stáhnout na 100 °C a dopéct do růžova.
A jak připravit krém? Do šlehačky dáte kaštany a vše zahřejete tak, aby směs zhoustla. Poté necháte uležet přes noc stejně jako těsto. Následující den ušlehejte ve vodní lázni dvě vejce a cukr. Tuto směs přidáte k ušlehanému máslu a šlehačce s kaštany. Vše vyšlehejte společně. Rohlíčky můžete nechat den nebo dva odležet a pak na ně nastříkejte krém a polijte je čokoládovou polevou.
Moca oválky
Potřebujete:
na těsto:
250 g hladké mouky
180 g másla
80 g cukru moučky
2 dkg mleté kávy
na krém:
170 g másla
120 g cukru
černou kávu (silnou)
trochu rumu
na polevu:
4 lžíce kávy
moučkový cukr
Postup
Nejdříve si smíchejte hladkou mouku, máslo, cukr a mletou kávu. Vypracujte těsto a nechte jej vychladit. Poté jej rozválejte a vykrajujte oválky. Ty dejte upéct do trouby vyhřáté na 170 °C. Mezitím si z másla, cukru, kávy a rumu vymíchejte krém. Upečené oválky slepte krémem a potáhněte polevou. Polevu připravíte smícháním čtyř lžic silné kávy a moučkového cukru. Můžete ale použít i obyčejnou čokoládovou polevu, kterou koupíte už hotovou.
Který z těchto zákusků máte nejraději? Zkoušela jste už některý z nich doma?
Michaela Michalíková
s...