Začátek jara už máme za sebou a nyní se můžeme těšit na stoupající teploty. Kromě slunce nás ale čekají i čerstvé bylinky, ovoce a zelenina. Než všechny plody dozrají, můžete si jarní počasí zpříjemnit ovocnými likéry, které si pohodlně umícháte i doma. Použijte prozatím zavařené nebo zamražené ovoce z minulé sezóny.
Bleskový likér
Potřebujete:
2 broskvové kompoty
100 g krystalového cukru
4 dl rumu
šťávu ze 2 pomerančů
1 l bílého vína
1 l sodové vody nebo sektu
Postup:
Broskve nechte okapat a šťávu z kompotu dejte vychladit do ledničky. Mezitím si okapané broskve nakrájejte na kostičky, dejte do skleněné mísy nebo džbánu, zasypte cukrem, zalijte rumem, šťávou z pomeranče a částí vína tak, aby bylo ovoce zakryté. Nechte asi 2 hodiny odležet a několikrát promíchejte. Pak přidejte šťávu z broskví a zbytek vína. Podávejte vychlazené.
Anglický likér
Potřebujete:
3 pomeranče
2 citrony
kůru z 1 pomeranče
400 g cukru
3 dl vody
1 l vodky
Postup:
Vodu svařte s cukrem, stačí zhruba 15 minut. Poté do směsi vlijte vodku. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte plátky citronu a nadrobno nakrájenou pomerančovou kůru. Ovoce přidejte do směsi vody s vodkou a cukrem. Přikryté nechte zhruba 10 dní zrát. Denně promíchávejte. Poté sceďte přes plátýnko, uzavřete a nechte zrát ještě 1 měsíc.
Hruškový likér
Potřebujete:
600 g hrušek
200 g cukru
750 ml vodky
400 ml cukrového roztoku
Postup:
Hrušky umyjte a neloupané pokrájejte na kousky. Odstraňte vnitřek. Poté je dejte s cukrem a vodkou do skleněné láhve a zhruba 5 týdnů nechte stát na okně. Následně směs přefiltrujte přes plátýnko a přidejte cukrový roztok (3 dl vody a 50 g cukru). Přelijte do láhví a nechte ještě 2 týdny odstát. Skvělou chuť tomuto likérů dodá i plátek citronu a kousek skořice.
Jahodový likér
Potřebujete:
600 g smetany
2 lžíce cukru
400 g čerstvých jahod
1 balíček vanilkového cukru
130 ml vodky
Postup:
Smetanu s cukrem přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte 5 minut. Mezitím opláchněte jahody, osušte a odstraňte z nich stopky. Jahody rozmíchejte s vanilkovým cukrem a vmíchejte do smetany. Vařte dalších 5 minut a poté nechte vychladnout. Vmíchejte alkohol a naplňte skleněné láhve. Dobře uzavřete a uchovávejte v chladnu. Nechte odležet zhruba týden až dva. Před servírováním ponořte láhev do vlažné vody a mírně s ní zatřepte.
Chutnají vám ovocné likéry? Který z těch našich vyzkoušíte?
Michaela Michalíková
s...