Znáte tuto zelenou pochoutku, která se podobá květáku, ale květákem není? Brokolice se za poslední dobu stala velmi oblíbenou a vyhledávanou surovinou. A to hned z několika důvodů. Není náročná na přípravu, má značnou nutriční hodnotu a existuje nespočet chutných receptů na její přípravu.
Výhody konzumace brokolice
Brokolice je velmi lehce stravitelná a vyznačuje se jemnou a lahodnou chutí. Je vhodná i pro děti a často se využívá při různých redukčních nebo zdravotních dietách. Dokonce bylo prokázáno, že dostatečný přísun brokolice v těhotenství velmi snižuje riziko vývojových vad plodu.
Co obsahuje?
Brokolice obsahuje mnohem více vitamínů než zmiňovaný květák. Konkrétně například A, E, C a minerální látky: vápník, železo a hořčík. Mimo jiné jsou i prokázané její léčivé účinky v boji s rakovinou. Obsahuje také kyselinu listovou, která ovlivňuje procesy spojené s tvorbou krve.
Zajímavosti:
- brokolice slouží jako skvělé zahušťovadlo, uvařená a rozmixovaná dodá chuť i konzistenci polévkám, omáčkám nebo bramborové kaši
- brokolice vydrží v ledničce 2 až 3 dny, ale dá si i zmrazit
- tuto zeleninu milují i naši domácí mazlíčci
- při zapékání brokolice je lepší použít sýry ementálského typu, z hlediska zdraví i chuti
Zde jsou dva recepty: na kuřecí nudličky s brokolicí (případně krůtí nudličky) a recept brokolicovou omeletu, což může být jak skvělá snídaně, tak i oběd nebo večeře.
Zapečené kuřecí nudličky s brokolicí
Potřebujete:
600 g kuřecího masa
500 g brokolice
150 ml sladké smetany
2 vejce
100 g tvrdého strouhaného sýra
3 stroužky česneku
1 lžičku majoránky, hrst petrželky
2 lžíce másla
sůl, pepř
Postup:
Kuřecí maso si nakrájíte na nudličky a promícháte s prolisovaným česnekem utřeným se solí. Na oleji je osmahnete dozlatova a rozložíte do máslem vymazané zapékací mísy. Omytou brokolici nakrájíte a povaříte v mírně osolené vodě do poloměkka. Scezenou brokolici rozložíte na drůbeží nudličky. Ze smetany, vajec a koření si vymícháte směs. Nakonec přidáte strouhaný sýr a hrst petrželky. Nalijete na maso a brokolici a zapékáte dozlatova. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory nebo hranolky.
Brokolice jako selská omeleta
Potřebujete:
250 g vařené brokolice
4 středně velké brambory vařené ve slupce
150 g čerstvých hub
1 cibuli
80 g libovější anglické slaniny
4 vejce
2 lžíce strouhanky
50 g strouhaného ementálu
lžičku sladké papriky
hrst pažitky nebo petrželové natě
1 lžíci másla
sůl, pepř
Postup:
Očištěné a na plátky nakrájené houby osolíte, opepříte a podusíte na lžíci másla doměkka. Ve větší pánvi osmažíte na kostičky nakrájenou slaninu s drobně nakrájenou cibulí. Přidáte nakrájené brambory, uvařenou a pokrájenou brokolici, podušené houby a suroviny rovnoměrně rozložíte na dno pánve. Osolíte, opepříte a na směs rozklepnete vejce. Vše posypete strouhankou smíchanou se strouhaným ementálem a mletou paprikou a ve vyhřáté troubě zapečete. Podáváte s čerstvým pečivem.
Máte své vlastní recepty na pochoutky z brokolice, které bychom si neměli nechat ujít?
Michaela Michalíková
s...