Věděli jste, že cibule a česnek jsou nejúčinnější přírodní antibiotika? Jejich konzumace má opravdu prospěšné účinky. Kromě využití v léčbě můžou být ale cibule i česnek skvělým hlavním pokrmem. Navíc obě tyto potraviny umí z obyčejného jídla vykouzlit opravdový gurmánský zážitek. A to ještě není všechno, tyto přírodní zázraky totiž můžete využít i v domácnosti a kosmetice!
Cibule
Jak léčí: Cibule obsahuje látku alliin (stejně jako česnek). Tato látka je přírodním antibiotikem, které nám pomáhá léčit záněty i infekce. Mimo jiné cibule obsahuje vitamíny B, C a E. Z minerálů jsou to pak například vápník, sodík, draslík, hořčík, měď a zinek. Na kašel se užívá cibulová šťáva s cukrem nebo čaj z cibule. Ten usnadní dýchání a zničí škodlivé mikroorganismy v dýchacím ústrojí. Kromě toho cibule podporuje trávení a posiluje žaludek a střeva.
Výhody: Velkou výhodou cibule je, že dokáže výrazně snížit krevní tlak. V některých případech dokáže zcela nahradit léky. Snižuje také cholesterol v krvi a údajně je i afrodiziakem.
Nevýhody: Cibule je typická svým nepříjemným zápachem a možná při její přípravě uroníte nějakou tu slzu. Nepříjemný zápach po požití cibule můžete částečně odstranit, když sníte pár lžic bílého jogurtu nebo vypijete sklenici mléka. Pro svěží dech se také doporučuje žvýkání kousku skořice nebo hřebíčku.
Tipy na použití:
Cibulová šťáva
Příprava šťávy je úplně jednoduchá: Cibuli pokrájejte, promíchejte se lžící medu a nechte stát. Za chvíli stačí do misky s cibulí ponořit lžičku a zjistíte, kolik šťávy se z cibule uvolnilo. Lze ji polykat po lžičkách, případně si ji přidejte do vlažného čaje.
Tinktura z cibule
Cibuli nakrájíme na kolečka a vložíme například do zavařovací sklenice. Zalijeme čistou vodkou a necháme odstát 10 – 15 dní na teplém místě. Poté tinkturu dávkujeme třikrát denně po třiceti kapkách.
Cibule jako dezinfekce
Čerstvou šťávou z cibule můžete i dezinfikovat různá hnisající zranění. Šťávu kapeme rovnou do ran.
Cibulový koláč – recept
Potřebujete:
listové těsto
4 cibule
2 vejce
tymián
mléko nebo smetanu
nastrouhaný sýr (eidam, gouda, ementál)
sůl a pepř
Postup:
Těsto rozválejte do požadovaného tvaru a poté vtlačte do formy. Můžete použít plech nebo kulatou formu na koláč. Před vložením těsta formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem a vysypte strouhankou nebo moukou. Cibuli opečte na oleji doměkka. V misce smíchejte vejce s mlékem nebo smetanou, přidejte tymián, sůl a pepř. Poté na připravený korpus rozprostřete na kolečka nakrájenou cibuli, zalijte směsí z vajec a mléka a posypte sýrem. Pečte zhruba 15 – 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Koláč je výborný teplý i studený. Skvěle se hodí k vychlazenému pivu.
Česnek
Jak léčí: Věděli jste, že se česneku přezdívá přírodní antibiotikum? A to z toho důvodu, že obsahuje alliin, který se mění na allicin, což je velmi účinné antibiotikum, navíc na přírodní bázi. Mimo jiné česnek obsahuje minerální látky, jako jsou železo, sodík, draslík, fosfor, zinek, jód, vápník, hořčík a další. Obsahuje také vitamíny a, B, C a kyselinu listovou.
Výhody: Česnek pomáhá při onemocnění dýchacích cest. V případě chřipky nebo nachlazení nám pomáhá vykašlávat a v případě zánětu mandlí se doporučuje žvýkat jeden stroužek česneku co nejdéle to půjde – uleví se vám! Česnek pomáhá také při problémech s trávením, dokáže totiž vyhubit střevní parazity, a pomáhá při infekcích žaludku. Podle některých studií je pravidelná konzumace česneku účinnou prevenci proti rakovině.
Nevýhody: Někteří lidé se česneku vyhýbají kvůli jeho typickému zápachu. Ovšem toho se dá zbavit, když budete chvíli žvýkat listy máty, sníte pár kousků čokolády nebo si místo žvýkačky dáte do úst petrželovou nať.
Tipy na použití:
Sirup proti kašli
Z česneku si můžete vyrobit například sirup proti kašli. Stačí vám k tomu stroužky česneku, jeden litr mléka a med. Oloupaný česnek uvařte v mléce doměkka a podle chuti oslaďte medem. Sirup si dávkujte po hodině – vždy jednu čajovou lžičku.
Zbavte se akné
Oloupejte jeden stroužek česneku a vymačkejte z něj šťávu. Pokud stroužek naříznete, půjde vám to lépe. Vymačkanou šťávu pak natřete na problematické místo. Nechte působit 15 minut a poté opláchněte.
Česneková polévka – recept
Potřebujete
7 stroužků česneku
silný vývar (ideálně hovězí)
majoránku
sůl a pepř
slaninu
sýr čedar
chleba
Postup
Česnek oloupejte a tři stroužky prolisujte. Další tři stroužky si nakrájejte na plátky a se stejně nakrájenou slaninou orestujte na pánvi. Poté zalijte silným vývarem. Ochuťte solí a pepřem. Pak do vývaru přidejte tři prolisované stroužky česneku. Polévku ještě ochuťte majoránkou a případně i libečkem. Nakonec můžete přidat orestované kostičky chleba a nastrouhat do polévky sýr. Existuje i varianta, že si z chlebu uděláte topinku, na které zapečete sýr, a k polévce ji můžete jen přikusovat. Tato volba je jen na vás.
Jakým způsobem česnek a cibuli nejčastěji využíváte vy? Máte nějaké vlastní osvědčené tipy, jak s těmito všestrannými kouzelníky naložit?
Michaela Michalíková
s...