Už jste někdy slyšeli o merlíku chilském? Ne? Zřejmě proto, že tato úžasná bezlepková plodina je známá spíše pod názvem quinoa. Jedná se o obilovinu, která má opravdu široké využití. Je možné ji použít jak do slaných, tak i sladkých pokrmů. Inspirujte se netradičními recepty, kterými své blízké opravdu zaujmete.
Muffiny z quinoy
Potřebujete:
100 g šunky
100 g sýru
100 g quinoy
100 g cukety
3 vejce
sůl, pepř, petrželku
Postup:
Nejdříve quinou uvařte ve vodě a poté přebytečnou vodu, která se nevyvařila, slijte. Nastrouhejte sýr, cukety a šunku s petrželkou nakrájejte na kousky. Vše smíchejte a přidejte i směs vajíček. Nezapomeňte na sůl a pepř. Naplňte formy na muffiny a pečte 30 minut na 180 °C.
Dýně zapečená s quinoou
Potřebujete:
1 dýni Hokaido
olivový olej
1 cibuli
1 mrkev
100 g quinoy
100 g sýru Feta
sůl, pepř, oregano a pažitku
Postup
Dýni rozpulte a nakrájejte na menší kousky. Dejte na plech a pokapejte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř. Dejte péct na 30 minut do změknutí. Mezitím si opečte cibulku a nastrouhanou mrkev. Uvařte si quinou a dejte společně dusit s cibulkou a mrkví. Přimíchejte sýr Feta a poté směsí plňte půlky i menší kousky dýní. Podávejte k masu nebo také jako hlavní chod.
Quinoa s kuřecím masem
Potřebujete:
300 g quinoy
500 g kuřecích prsou
2 papriky
1 cuketu
1 červenou cibuli
3 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř a bylinky
Postup:
Nejdříve si kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, okořeňte je a opečte na pánvi. Přidejte nakrájenou zeleninu a poduste doměkka. Uvařte si quinou a smíchejte ji s kuřecími nudličkami. Podávejte jako hlavní chod. Místo kuřecích prsou můžete použít i sójové maso nebo tofu.
Znáte tuto surovinu? Používáte ji?
Michaela Michalíková
s...