Zapomeňte na neoblíbený špenát s bramborem a masem nebo vajíčkem. Inspirujte se moderními a chutnými recepty, které vám představí špenát v novém světle. Recepty s čerstvým špenátem si opravdu zamilujete. Vyzkoušejte špagety, quinou nebo domácí ravioly.
Špagety s lososem a špenátem
Potřebujete:
1 balení špaget
filet z lososa
200 g špenátu
2 nasekané stroužky česneku
80 g smetany na vaření
špetku soli a pepře
Postup:
Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Filet lososa pokrájejte na menší kousky. V pánvi rozpalte olej a osmahněte česnek. Lososa vložte do pánve a opékejte dorůžova. Přidejte listy špenátu a chvíli prohřejte. Zalijte smetanou, osolte, opepřete a ještě minutku povařte.
Na talíři můžete ozdobit strouhaným parmazánem.
https://recepty.rohlik.cz/287-spagety-s-lososem-a-spenatem
Quinoa salát se špenátem
Potřebujete:
50 g quinoi
2 velké batáty
jarní cibulku
velkou hrst bazalky
hrst čerstvého špenátu
lžíci piniových semínek
limetkovou šťávu a olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Uvařte quinou a dejte vychladit. Batáty nakrájejte na malé kostičky, v míse promíchejte s trochou oleje, solí a pepřem. Rozložte na pečicí papír, vložte do předehřáté trouby a pečte deset minut při 200 °C do změknutí. Poté batáty vyndejte z trouby a nechte na talíři vystydnout. V míse smíchejte lžíci olivového oleje a lžíci limetkové šťávy. Přidejte špetku soli a trochu čerstvě mletého pepře. Cibulku nakrájejte na kolečka. Špenát a bazalku nasekejte nadrobno. Zálivku ještě jednou prošlehejte, nalijte na salát. Přisypte quinou, batáty, piniová semínka a promíchejte.
https://recepty.rohlik.cz/1721-quinoa-salat-se-spenatem
Domácí ravioly s ricottou a špenátem
Potřebujete:
na těsto:
400 g hladké mouky
špetku vody, olivový olej a sůl
na náplň:
250 g ricotty
200 g parmazánu
200 g špenátu
žloutek a lístky šalvěje
máslo
Postup:
Mouku smíchejte s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přidejte vodu. Vypracujte těsto, které necháte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Špenát spařte a poté nasekejte. V míse ho smíchejte s ricottou a vaječným žloutkem, dochuťte strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
Těsto rozválejte na čtyři stejné pláty. Na díl těsta rozprostřete lžící hromádky náplně se stejnými rozestupy. Těsto mezi kopečky náplně pomažte rozšlehaným vejcem, přikryjte zbylým plátem těsta a rukama důkladně přimáčkněte kraje. Vzniklé ravioly vykrajujte nožem nebo rádýlkem. Ravioly uvařte ve vroucí osolené vodě. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte pár lístků šalvěje a uvařené ravioly, zasypte strouhaným parmazánem, promíchejte a servírujte.
https://recepty.rohlik.cz/1955-domaci-ravioly-s-ricottou-a-spenatem
Máte rádi špenát? Jak jej připravujete vy?
Michaela Michalíková
s...