Představujete si vánoční svátky jako svátky plné obžerství, rozepnutých knoflíků u kalhot a přejídání se vánočním cukrovím u televize? Tak přesně takhle ideální Vánoce vypadají! Ale pokud máte opravdu strach, že přiberete tak moc, že neprojdete dveřmi, nezoufejte! Dopřejete si sváteční cukroví, po kterém se nepřibírá. Inspirujte se našimi tipy!
Vanilkové rohlíčky jinak
Potřebujete:
200 g špaldové mouky (možno i žitná)
50 g kukuřičné mouky
50 g třtinového cukru
100 g másla
100 g ořechů (nebo slunečnicových semínek)
1 vaječný žloutek
citrónovou kůru
hroznový cukr
mletou vanilku
Postup:
Nejdříve si prosejte mouku a tu poté smíchejte s cukrem. Přidejte rozmixované ořechy nebo slunečnicová semínka. Zamíchejte a přidejte citrónovou kůru, změklé máslo, vaječný žloutek a špetku soli. Vše zpracujte do tuhého těsta. To nechte odležte v ledničce, ideálně do druhého dne. Druhý den z těsta vytvořte rohlíčky a dejte na plech s pečicím papírem. V předehřáté troubě pečte na 150 °C. Ještě horké rohlíčky obalte v hroznovém cukru, který smícháte se špetkou mleté vanilky. Rohlíčky nechte alespoň 10 dnů odležet.
Cukroví z ovesných vloček
Potřebujete:
120 g rostlinného tuku
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
150 g žitné mouky
150 g ovesných vloček
100 g ořechů
1 vejce
ořechy na ozdobu
Postup:
Nejprve si ovesné vločky opražte nasucho na teflonové pánvi a nechte je vychladnout. Poté je dejte do misky a přidejte oba cukry, mouku, mleté ořechy a pak promíchejte. Přidejte změklý tuk a vejce. Vypracujte těsto a nechte alespoň 2 hodiny odležte v lednici. Z těsta poté vyválejte váleček o průměru zhruba 3 centimetry. Z válečku krájejte asi centimetrové plátky a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Upečte v předehřáté troubě a upečené dozdobte ořechy. Můžete použít mandle, vlašské ořechy nebo lískové ořechy bez slupky.
Vánoční cukroví z mrkve
Potřebujete:
150 g nastrouhané mrkve
300 g celozrnné mouky
250 g tuku
půl sáčku prášku do pečiva
hroznový cukr s vanilkou na obalení
plátky mandlí
Postup:
Tuk utřete s nastrouhanou mrkví. Vmícháte mouku prosetou s práškem do pečiva a vytvoříte těsto. To vyválíte a vykrájíte libovolné tvary. Vykrájené kousky ozdobíte plátkem mandle. Poté pečete v troubě asi 10 minut při teplotě 180 °C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíte v hroznovém cukru. Nechte odležet alespoň týden.
Medové perníčky s ořechy
Potřebujete:
150 g špaldové mouky
50 g žitné mouky
120 g vlašských ořechů
140 g medu
2 žloutky
lžičku perníkového koření
čtvrt lžičky jedlé sody
vejce na potření
Postup:
V míse smíchejte oba druhy mouky, mleté ořechy, žloutky, perníkové koření, sodu a nakonec vmíchejte med. Dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto, které necháte odpočinout v pokojové teplotě. Vyválejte těsto a vykrajujte z něj libovolné tvary. Naskládejte na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a vložte do středně vyhřáté trouby. Pečte několik minut.
Jaké dietní vánoční cukroví pečete Vy? Řešíte na Vánoce svou váhu?
Michaela Michalíková
s...