Několik týdnů před Vánoci po celé zemi propukne doslova davové šílenství – je čas na pečení cukroví! Chybí vám inspirace? Pojďte se podívat do kuchyní našich babiček!
Ať už jste duší hospodyňka, nebo spíše kariérní typ, před Vánoci se téměř od každé z nás taktně očekává, že se s vervou pustíme do pečení. Nutno však podotknout, že mnohé dámy z pečení cukroví vytvořily disciplínu div ne sportovní. Soudě podle četných ochutnávek ve škole, v práci a na nejrůznějších oslavách.
Často se můžeme setkat i s přebornicemi, které pečou až šestnáct druhů cukroví! A mnohé z nich se již chopily příležitosti a nabízí těm méně šťastným pečení na zakázku.
My v redakci jsme však přesvědčení, že není nutné trávit bezesné noci s vykrajovátky v ruce. Velmi si totiž pochvalujeme tradiční cukroví, které pekly naše nejmilejší babičky. Jejich recepty byly také velmi jednoduché a chutné. No řekněte, která z nás by se slastně nepousmála nad vzpomínkou provoněnou vůní skořice, kakaa a vanilky?
Pojďte si s námi připomenout ty nejlepší recepty!
Mužská věrnost (sádlové bochánky)
Možná jste se právě pousmála nad názvem této pochoutky, ale buďte si jistá, že se vám po ní doma jen zapráší!
Potřebovat budete:
12 dkg sádla
15 dkg cukru moučky
15 dkg hladké mouky
1 lžičku kakaa holandského typu
oblíbenou marmeládu
Postup:
Prosátý cukr spojíme s prosátou moukou a přidáme sádlo, které před zapracováním necháme dojít na pokojovou teplotu. Přidáme kakao holandského typu a hněteme, dokud se celá hmota nespojí. Následně těsto zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočinout alespoň dvě hodiny.
Po vyjmutí těsta z ledničky vytváříme drobné bochánky o velikosti většího ořechu. Do každého z nich uděláme důlek opačnou stranou vařečky a naplníme ho svojí oblíbenou marmeládou. V předehřáté troubě pak těsto pečeme cca 25 minut při 150 °C.
A proč se tomuto cukroví říká právě mužská věrnost? Inu – to si můžeme pouze domýšlet. Možná proto, jak rychle se vám toto cukroví rozplyne na jazyku.
Plněné mušličky
Milovnice oříšků, zbystřete svůj zrak! Toto velmi jednoduché, a přesto velmi chutné cukroví budete mít připraveno v mžiku!
Potřebovat budete:
Na těsto:
1 vejce
280 g hladké mouky
250 g másla
Na náplň:
100 g namletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
citronovou kůru
špetku soli
Postup:
Hladkou mouku, máslo a vejce spojíme v těsto, které necháme několik hodin odpočinout v lednici, ideálně však přes noc. Druhý den těsto vyválíme a skleničkou či vykrajovátkem tvoříme kolečka, která naplníme předem připravenou ořechovou směsí. Následně přehneme okraj, a vytvoříme tak malé mušličky. Takto pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 170 °C.
Pro lepší chuť můžete již upečené mušličky obalit v moučkovém cukru.
Linecké cukroví
Stálice každé naší babičky, která nesmí chybět na žádné sváteční tabuli!
Budete potřebovat:
120 g moučkového cukru
4 žloutky
250 g másla
350 g hladké mouky
50 g vanilkového cukru
marmeládu
Postup:
Žloutky ušleháme společně s prosátým moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Během šlehání do směsi přidávejte kousky změklého másla, které si předem nakrájíme na menší kostky. Nakonec přidáme mouku a těsto důkladně hněteme rukama. Na vále těsto vyválíme a vykrájíme nejrůznější tvary. Mezi nejoblíbenější patří tvar hvězdy, zvonku či vánočního prasátka. Nezapomeňte však, že každý vzor musí být vyhotoven dvakrát!
Cukroví pečeme v předehřáté troubě, dokud jeho barva nechytí jemně růžový odstín, při teplotě 150 °C.
Vychladlé cukroví slepujeme po dvojicích marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.
Kateřina Umová
s...