Dovedete si představit zdravé a k tomu chutné jídlo pro celou rodinu za 100 korun? Naučte se vařit levně, ale s chutí. Levné jídlo rozhodně nemusí být z fastfoodu nebo smažená rychlovka. Suroviny vybírejte chytře a využívejte sezónní ovoce a zeleninu. Jakými pokrmy můžete udělat radost svým blízkým i svojí peněžence?
Čočka trošku jinak
Potřebujete:
250 g velkozrnné čočky
400 g uzeného Šmakouna
250 ml vývaru
4 velké cibule
2 mrkve a řapíky celeru
2 lžíce oleje a másla
1 hrst pažitky
4 vejce
Postup:
Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla všechna zrnka ponořená. Nechte hodinu máčet a poté vařte pomalu do změknutí (bez pokličky!). Dvě cibule si jemně pokrájejte a nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte mrkev pokrájenou na tenké nudličky a tenké plátky oloupaného celeru. Restujte tři minuty, zalijte vývarem a duste pět minut. Jakmile je čočka hotová, sceďte ji a smíchejte se zeleninovým základem a máslem. Dochuťte solí, pepřem a pažitkou. Servírujte s opečeným Šmakounem, cibulkou a volským okem.
Zdroj – www.smakoun.eu/Míša Lentesová
Tortilla se špenátem a sušenými rajčaty
Potřebujete:
250 g listového špenátu
1 balení uzeného Šmakouna
1 střední cibuli
2 stroužky česneku
3 lžíce sekaných sušených rajčat
trochu olivového oleje
sýr balkánského typu na posypání
1 dcl sójového mléka Alpro
sůl a čerstvě mletý pepř
2 tortilly
Postup:
Na oleji opečte cibulku, přidejte Šmakouna a orestujte dozlatova. Na pánev přisypte na plátky nakrájený česnek a také rozmražený špenát. Zalijte sójovým mlékem, a jakmile se téměř odpaří, přidejte sušená rajčata. Dochuťte a uchovejte v teple. Tortilly krátce opečte na suché pánvi z obou stran, naplňte hotovou špenátovou směsí a posypte strouhaným sýrem.
Zdroj – www.smakoun.eu/Daniela vaří a píše
Rizoto se Šmakounem
Potřebujete:
100 g dlouhozrnné rýže
1 malou cuketu
2 kapie
1 pórek
6 sušených rajčat naložených v oleji
100 g uzeného Šmakouna
Postup:
Rýži properte pod tekoucí vodou a dejte vařit do osolené vody. Mezitím si pokrájejte zeleninu. Pórek na kolečka, cuketu na kostky, kapii a rajčata na kostičky. Všechnu zeleninu orestujte na oleji. Šmakouna nakrájejte na kostičky. Jakmile je rýže uvařená, sceďte ji a smíchejte se zeleninou. Nakonec vmíchejte Šmakouna, promíchejte a rizoto servírujte.
Zdroj – www.smakoun.eu/www.pazitka.cz, Václav Spal
Líbí se vám tyto levné recepty?
Michaela Michalíková
s...