Koledníci, vaše děti i rodina na Velikonoce rádi mlsají… Velikonočního beránka i čokoládová vajíčka zná každý, krásný svátek jara ale můžete oslavit i trošku netradičně. Pojďme si představit 3 veselé velikonoční dezerty, po kterých se budou všichni oblizovat až za ušima. Vůbec nejsou těžké!
Velikonoční muffiny
Ingredience:
200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g másla, 1 vanilkový cukr, 50 ml mléka, 3 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička sody, 1 vejce, 1 lžička strouhané citrónové kůry, 120 g moučkového cukru, citrónová poleva, zelený a oranžový marcipán
Postup:
Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky. Prosejte si mouku s práškem do pečiva a sodou. V další misce si vyšlehejte změklé máslo s cukrem i vanilkovým cukrem a postupně přidejte vejce, citrónovou kůru, střídavě mouku a mléko a pomerančovou šťávu. Těsto nalijte do košíčků a pečte asi 20 minut. Hotové košíčky polijte citrónovou polevou a ozdobte mrkvičkami, vyrobenými z marcipánu.
Velikonoční jahůdky
Ingredience:
jahody, mléčná čokoláda, bílá čokoláda, potravinářská barviva, barevné zdobení na dorty, lentilky atd. na ozdobení jahod
Postup:
Rozehřejte si bílou čokoládu a rozdělte ji do 3 mističek. Do každé z misek přidejte trochu potravinářského barviva tak, aby vám vznikly 3 pastelové barvy. Zároveň si rozehřejte mléčnou čokoládu, do které budete jahody namáčet. Jahody si opláchněte a nechte je buď vcelku, nebo je rozkrojte napůl a stopku nechte. Po jedné namáčejte jahody do mléčné čokolády. Jakmile namočené jahůdky ztuhnou, polijte je pomocí lžičky pastelovými čokoládami, které jste si nachystali do mističek, a ozdobte malými lentilkami nebo dortovým zdobením.
Velikonoční vajíčka s arašídovým máslem
Ingredience:
½ hrnku změklého másla, 2 hrnky cukru, 1 šálek sušenek rozdrcených na kousky, ½ šálku krémového arašídového másla, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 hořká nebo mléčná čokoláda, 2 lžíce kokosového oleje, barevné dortové zdobení
Postup:
Ve velké míse smíchejte máslo, kousíčky sušenek, cukr, arašídové máslo a vanilku. Vytvořte vajíčka a dejte je na tác, který můžete vložit do lednice, kde necháte vajíčka tuhnout asi půl hodiny. Roztavte si čokoládu a přidejte do ní kokosový olej. Vajíčka ponořte do čokolády a na mřížce nebo špejli je nechte okapat. Ozdobte je dortovým zdobením nebo čímkoliv jiným, co máte rádi. Vajíčka skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Jaké je vaše oblíbené velikonoční cukroví?
Tereza Obořilová
s...