Lednička slouží k uskladnění potravin, které by vám měly vydržet delší dobu čerstvé a vhodné k jídlu. Přesto se najdou potraviny, které do ledničky rozhodně nepatří. Podívejte se s námi, co do ledničky nedávat, aby zůstala zachovaná stoprocentní chuť surovin.
Vhodná teplota v lednici
Ideální teplota v chladící části lednice je kolem 4 °C. V mrazicím boxu by pak tato teplota měla být kolem -15 °C. V lednici pak můžete uchovávat čerstvé maso, které zpracujete do dvou dnů, ryby, které je nutné zpracovat do dalšího dne, ale například mleté maso, které nepoužijete, dejte raději do mrazáku.
Co mít v ledničce
Mezi dalšími potravinami, které rozhodně patří do ledničky, jsou vejce, máslo, jogurty, mléko, sýry, uzeniny a také hotová jídla, která si následně ohříváte v mikrovlnce nebo na sporáku. Do ledničky se také často dávají nápoje, které by měly být před použitím vychlazené. A nebojte se v ledničce uchovávat také masti, ať už z lékárny nebo z domácí kosmetiky.
Co do ledničky nepatří
Naopak jsou potraviny, které do ledničky rozhodně nepatří. Ze zeleniny například rajčata, salátové okurky, lilek, brambory, česnek nebo cibule. Z ovoce pak banány, mango, ananas nebo citrusy. Tyto potraviny se zde rychleji zkazí a také ztrácí svou typickou chuť a vůni.
Rajčata
Mnozí z vás určitě rajčata v ledničce uchovávají. Rajčata však v chladu ztrácí nejen vůni, ale také svou typickou chuť. Chlad ničí buněčné membrány rajčat a ty se pak stávají moučnatými. Ideální umístění rajčat je v košíku na kuchyňské lince nebo ve špajzu, opět v otevřené misce.
Bylinky
Čerstvé bylinky, nejen ty v květináčích, ale také ty ve svazcích, koupené čerstvé na trhu nebo natrhané na zahradě, rozhodně nepatří do ledničky. V chladu ztratí chuť a vůni, raději je dejte do sklenice s vodou a spotřebujte čerstvé co nejdřív.
Olivový olej
Ani slunečnicový, dýňový, lněný nebo olivový olej rozhodně nepatří do ledničky. Při nízké teplotě začne nepříjemně houstnout a někdy může mít až konzistenci másla. Ideální umístění oleje je v kuchyni na lince, ve skříni nebo v komoře.
Brambory, cibule a česnek
Lednička bramborám neprospívá, protože škrob se v nízkých teplotách rychle mění na sacharidy. Česnek v ledničce zmoučnatí a cibule změní v lednici chuť a přestane pálit. Tyto potraviny umístěte na tmavé místo, ideálně do komory nebo do sklepa.
Pečivo
Rohlíky ani chléb rozhodně do ledničky nepatří. Tímto krokem je určitě neudržíte čerstvé, protože pečivo v chladu vyschne a ztvrdne.
Med
Nepříjemným místem pro med je lednička hlavně z toho důvodu, že med nemá rád vlhké prostředí a pohlcuje do sebe pachy. Med nechte na kuchyňské lince, nebo pokud jej často nepoužíváte, vyhraďte mu místo ve skříni.
Co dáváte a naopak nedáváte do ledničky vy?
Michaela Michalíková
s...