Dovedete si představit letní grilování bez kečupu? Pokud se ale snažíte stravovat zdravě, zapomeňte na kupované kečupy plné chemie a vyrobte si doma vlastní. Zvládne to i úplný začátečník. Vyzkoušejte kečup s jablky, „bezrajčatový“ kečup se švestkami nebo pikantní kečup s feferonkami.
Kečup s jablky
Potřebujete:
2 kg zralých rajčat
20 dkg neloupaných jablek
20 dkg cibule
1 feferonku
140 g cukru
120 ml octa
6 ks hřebíčku, nového koření a černého pepře
lžíci sladké papriky
lžíci soli
Postup:
Oloupejte si cibuli a s jablky a rajčaty ji nakrájejte na kolečka. Dejte vařit s kořením a octem. Vařte zhruba půl hodiny. Poté přidejte cukr a vařte bez přikrytí ještě 20 minut tak, aby kečup zhoustl. Dalším krokem je rozmixování do hladkého krému a přecedění. Pak můžete kečup nalít do sklenic. Obraťte dnem vzhůru a máte hotovo.
Kečup se švestkami
Potřebujete:
400 g odpeckovaných švestek
40 g třtinového cukru
40 ml jablečného octa
40 ml vody
stroužek česneku
lžičku skořice
lžičku perníkového koření
lžičku mletého pepře
špetku soli
Postup:
Švestky vypeckujte a pokrájejte na čtvrtiny. Dejte do hrnce a přidejte cukr, ocet a vodu. Přiveďte k varu a vařte půl hodiny. Rozvařenou směs rozmixujte dohladka. Přidejte česnek, koření a takto dochucené ještě povařte. Poté plňte čisté sklenice, zavíčkujte a opět obraťte dnem vzhůru.
Ostrý bazalkový kečup
Potřebujete:
2 kg rajčat
200 g cibule
2 feferonky
120 ml octa
120 g cukru
5 ks nového koření a pepře
3 ks bobkového listu
3 hrsti bazalky
lžíci pálivé papriky
lžíci soli
Postup:
Rajčata a cibuli pokrájejte na kolečka, přidejte bazalku, feferonku a koření. Vařte s octem hodinu až dvě. Přidejte cukr a povařte ještě 10 minut. Rozmixujte, přeceďte a dejte do sklenic. Pokud kečup nepoužíváte často, sterilizujte 20 minut při 80 °C.
Máte rádi kečup? Vyzkoušíte některý z našich receptů, nebo dáváte přednost kupovanému?
Michaela Michalíková
s...