Napadlo vás někdy, že byste si mohli doma vyrábět sýr? Není to nic těžkého a domácí sýr vám bude opravdu chutnat. Na jeho výrobu potřebujete základní sadu na sýr, ale postačí i uzavíratelná nádoba, plátýnko a můžete začít klidně hned. Vyzkoušejte mozzarelu, krémový a bylinkový sýr nebo domácí hermelín.
Bylinkový sýr
Potřebujete
250 g plnotučného tvarohu v kostce
250 ml čerstvého mléka
1 lžíci másla
špetku jedlé sody
sůl
bylinky podle chuti
Postup
Do hrnce dejte tvaroh, mléko a zahřívejte, dokud se neoddělí syrovátka. Nezapomeňte často míchat. Poté sceďte přes plátýnko, můžete použít i čistý látkový kapesník. Scezenou hmotu vraťte do hrnce, přidejte máslo, sodu a míchejte, dokud se hmota nezačne tavit. Poté přidejte sůl, případně i grilovací koření a sušené bylinky (například bazalku, rozmarýn, tymián a klidně i sušená rajčata). Až se hladká hmota začne táhnout, dejte ji do formy, kde ztuhne. Uchovávejte v lednici.
Italská mozzarela
Potřebujete
2 litry čerstvého mléka (ideálně z mlékomatu)
lžičku kyseliny citrónové
půl lžičky syřidla (koupíte v drogérii, lékárně nebo na internetu)
Postup
Nejdříve si studené mléko nalijte do hrnce, přidejte do něj kyselinu citrónovou a pořádně zamíchejte. Zahřejte směs na 40° C a mléko poté odstavte a přidejte do něj syřidlo. Zhruba minutu míchejte a uvidíte, že se začne oddělovat nažloutlá tekutina – to je syrovátka. Mléko se začne srážet. Na hrnec tedy dejte pokličku a nechte pět minut jen odstát. Poté slijte přes plátýnko a nechte dobře vykapat. Sýrovou hmotu promačkejte jako těsto a zpracujte do malých bochníčků. Skladujte v lednici v roztoku z 200 ml syrovátky, 200 ml vody a lžičky soli.
Krémový sýr bez syřidla
Potřebujete
3 velké bílé jogurty
1 kelímek smetany na vaření
Postup
Ve větší míse smíchejte tři velké bílé jogurty se smetanou na vaření. Vložte do cedníku, který si vyložíte plátýnkem, a nechte okapat přes noc. Druhý den máte hotovou domácí lučinu. Tu skladujte v ledničce a brzy spotřebujete. Podávejte s čerstvým pečivem.
Domácí hermelín
Potřebujete
1 litr plnotučného mléka
camembertskou kulturu
lžičku syřidla
Postup
Mléko ohřejte na 32° C, tuto teplotu opravdu zachovejte. Přidejte camembertskou kulturu a nechte alespoň půl hodiny odstát. Přidejte syřidlo, zamíchejte a počkejte, až se začne mléko srážet. Sýřeninu poté nakrájejte na kostky a nechte deset minut odpočívat. Opatrně směs lijte do vyšších formiček, ve kterých zůstane sýr jeden celý den. V průběhu této doby však asi po hodině sýr otáčejte. Po 24 hodinách sýr nasolte a dejte na mřížku a do uzavíratelné nádoby. Uchovávejte zhruba v 15° C. Denně otáčejte a až se vám vytvoří na sýru plíseň, zabalte jej do pečícího papíru.
Už jste doma zkoušeli některý z těchto sýrů?
Michaela Michalíková
s...