Máte doma nějakou tu dobu plech na muffiny a už vás nebaví péct v něm pořád to samé? Kromě různých variant muffinů či cupcaků si v tomto plechu můžete upéct velmi originální malinkaté dortíky všech možných příchutí. Přinášíme vám nápady na malé koláčky, po kterých se určitě jen zapráší. Ať už vás honí mlsná na slané nebo na sladké, určitě si vyberete.
Jednohubkové cheescaky
Ingredience:
na korpus
5 grahamových krekrů
1,5 lžíce cukru
Rozpuštěné máslo (zhruba 3 lžíce nebo podle potřeby)
na náplň
450 g sýru typu lučina, žervé nebo ricotty
½ hrnku cukru
2 vejce
¼ hrnku zakysané smetany
citronová kůra, sůl, vanilkový extrakt
čerstvé ovoce nebo džem na ozdobu
Postup:
Nejprve si vyrobíme korpus. Krekry vložíme do uzavíratelného sáčku (obyčejný sáček například od pečiva však bude také stačit) a pomocí válečku na těsto krekry rozdrolíme na drobečky, které potom smícháme v misce s cukrem a rozpuštěným máslem. Měla by vzniknout hmota, která vypadá podobně jako mokrý písek. Můžeme přidat ještě trochu másla, pokud máme pocit, že nejsou všechny drobky namočené. Plech na muffiny si vyložíme papírovými košíčky a směs do nich vtlačíme pomocí lžíce nebo odměrky.
Aby měly malé cheescaky bohaté citronové aroma, smícháme si nejprve bokem cukr s citronovou kůrou a prsty je spolu promneme. Rozmícháme sýr, přidáme citronový cukr, trochu vanilkového extraktu a špetku soli. Směs pořádně promícháme, můžeme použít kuchyňský robot, ale stejně dobrého výsledku dosáhneme i v případě, že budeme míchat vařečkou – jen to vyžaduje špetku trpělivosti. Vejce přidáváme po jednom, nejprve důkladně vmícháme první, než do směsi přidáme druhé. Poslední na řadě je zakysaná smetana. Ujistíme se, že je vše důkladně promíchané, včetně ingrediencí ze dna misky nebo z metly robotu, a těsto rozdělíme do muffinových košíčků.
Cheescaky pečeme při teplotě 160° Celsia po dobu 18 – 20 minut. Může se stát, že dortíky během pečení nakynou, ale po zchladnutí zase klesnou. Vychladlé cheescaky necháme nejméně hodinu v lednici, než je budeme zdobit – efektní a velmi chutnou třešničkou je ovocný džem a pár kousků čerstvých jahod, malin nebo borůvek.
Mini dortíky se slaninou a dýní
Ingredience:
Na těsto
1 hrnek polohrubé mouky
75 g másla
½ lžičky soli
3 lžíce teplé vody
Na náplň
3 – 4 velké cibule
2 hrnky dýně nakrájené na kostičky
200 g slaniny
špetka sušené šalvěje
3 vejce
½ hrnku zakysané smetany
¼ hrnku mléka
olej, pepř, sůl
Postup:
Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, nakrájenou cibuli a ochutíme špetkou šalvěje a podle chuti také solí a pepřem. Přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme pár minut na plotně, dokud cibulka nezesklovatí. Poté odložíme stranou, aby směs vychladla.
Mezitím si z mouky, na kostičky nakrájeného másla, soli a vody vytvoříme rukama nebo v kuchyňském robotu těsto, které si poté vyválíme na tenkou placku. Pomocí misky, hrníčku nebo vykrajovátka si vykrájíme z těsta kolečka, kterými vyložíme plech na muffiny a vytvoříme si tak několik košíčků. Zvlášť vyšleháme dvě vejce, zakysanou smetanu a mléko. Můžeme ochutit špetkou soli a pepře.
Směs slaniny a dýně rozdělíme rovnoměrně mezi jednotlivé košíčky a opatrně zalijeme vyšlehanými vajíčky s mlékem. Pokud nám ještě zbyly odřezky těsta, můžeme z něj vytvarovat proužky a dortíky s nimi ozdobit. Okraje a povrch dortíků potřeme vyšlehaným vejcem. Při teplotě 170° Celsia pečeme zhruba 40 minut. Pokud se začnou okraje připalovat, můžeme na posledních 10 minut přikrýt plech alobalem.
A jak využíváte plech na muffiny vy? Máte radši sladké nebo slané dezerty?
Iveta Karousová
s...