Domácí ravioli jsou plněné těstoviny, do nichž se skvěle hodí sýr, maso nebo jakákoliv zeleninová směs. Podávají se s omáčkou, která může být opět zeleninová nebo třeba sýrová. Ravioli se hodí jako letní oběd nebo večeře, kterou chcete překvapit partnera.
Bezlepkové ravioli s rajčatovou omáčkou
Potřebujete:
na těsto:
100 g mouky
1 vejce
2 lžíce vody
lžíci olivového oleje
4 g máku
na náplň:
150 g špenátu
1 jarní cibulku
lžíci olivového oleje
100 g sýru Feta
muškátový oříšek, bylinky, sůl a pepř
k podávání:
rajčatovou omáčku
Postup:
Nejdříve smíchejte všechny přísady na těsto a vytvořte hladkou směs. Těsto nechte zabalené v potravinové fólii a dejte alespoň na hodinu do ledničky. Mezitím si připravte náplň. Omyjte čerstvý špenát, krátce jej povařte ve slané vodě a důkladně vymačkejte. Nasekejte ho na menší kousky. Jarní cibulku osmahněte na oleji a přidejte špenát, smažte krátkou dobu. Přidejte feta sýr a dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a italskými bylinkami. Poté rozválejte těsto na pomoučněném válu. Vyřízněte tvar raviol, jaký chcete. Můžete použít vánoční vykrajovátka na cukroví. Dejte trochu náplně do středu těsta. Hrany potřete rozšlehaným vejcem a přikryjte dalším vykrojeným plátkem. Stiskněte okraje pomocí vidličky a nechte vařit ve vroucí osolené vodě zhruba šest minut. Podávejte s rajčatovou omáčkou.
https://recepty.rohlik.cz/2297-bezlepkove-ravioly-s-rajcatovou-omackou
Domácí ravioli s ricottou a špenátem
Potřebujete:
na těsto:
400 g hladké mouky
olivový olej
špetku vody a sůl
na náplň:
250 g ricotty
100 g čerstvého špenátu
1 žloutek
muškátový oříšek, sůl a pepř
na podávání:
máslo, šalvěj a parmezán
Postup:
Mouku smíchejte s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přidejte vodu. Vypracujte těsto, které necháte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Špenát spařte krátce ve vodě, nechte okapat a poté nasekejte. V míse ho smíchejte s ricottou a žloutkem, dochuťte strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Poté těsto rozválejte na pláty, vykrajujte z něj požadovaný tvar a rozprostřete lžící hromádky náplně. Těsto mezi kopečky náplně pomažte rozšlehaným vejcem, přikryjte zbylým plátem těsta a rukama důkladně přimáčkněte kraje. Ravioli uvařte ve vroucí osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte pár lístků šalvěje a uvařené ravioli, zasypte strouhaným parmazánem, promíchejte a servírujte.
https://recepty.rohlik.cz/1955-domaci-ravioly-s-ricottou-a-spenatem
Zkoušeli jste někdy domácí ravioli? Máte nějaký vlastní recept?
Michaela Michalíková
s...