Už je ideální doba k výrobě domácí zmrzliny. Zmrzlinu zvládne i naprostý začátečník a pochutnají si na ní úplně všichni! Vyzkoušet můžete různé druhy. Ideální bude, pokud použijete suroviny, které máte zrovna doma nebo třeba na zahrádce.
Vanilková zmrzlina
Potřebujete:
2 hrnky plnotučného mléka
2 hrnky tučné smetany
150 g krupicového cukru a vanilkový lusk
3 lžíce rýžového sirupu
60 g kysané smetany
Postup:
V malém hrnku smíchejte kukuřičný škrob a čtvrt hrnku mléka. V hrnci pak smíchejte zbývající dva hrnky mléka, smetanu, cukr, kukuřičný sirup a vanilku z lusku. Směs přiveďte k varu a míchejte, aby se rozpustil cukr. Jakmile dosáhnete varu, vmíchejte směs kukuřičného škrobu (pořádně promíchejte metlou). Snižte teplotu na mírný stupeň a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Odstraňte z plotny a vmíchejte kysanou smetanu. Přikryjte pokličkou a nechte odstát 2 hodiny. Poté směs dejte do mrazničky a zmrzlinu párkrát vytáhněte a promíchejte, aby zůstala krásně jemná a hladká.
https://recepty.rohlik.cz/1855-vanilkova-zmrzlina
Domácí banánová zmrzlina
Potřebujete:
3 banány
půl hrnku rostlinného mléka nebo vody
Postup:
Banány nakrájejte na menší kousky a uložte na noc do mrazáku. Druhý den je stačí nasypat do mixéru, zalít trochou vody či rostlinného mléka a rozmixovat dohladka. Do zmrzliny můžete rovněž přidat jakékoliv jiné ovoce nebo například chia semínka.
https://recepty.rohlik.cz/1747-domaci-bananova-zmrzlina
Mangová zmrzlina
Potřebujete:
dvě manga
půl vymačkaného pomeranče
2 lžíce kokosového mléka
med nebo sirup z agáve
Postup:
Den předem si dejte zmrazit manga. Vykrojte dužinu bez pecky, nožem nakrájejte do mřížky a pak odkrojte slupku. Takto vytvořené kostičky dejte do pytlíku zamrazit ideálně přes noc nebo alespoň na několik hodin. Zmrzlé kostky manga pak vložte do mixéru, zakápněte šťávou z půlky pomeranče, přidejte dvě lžíce kokosového mléka, dle chuti agávový sirup a nechte rozmixovat do hladké kaše.
https://recepty.rohlik.cz/421-zmrzlina-z-manga
Kokosovo-ananasový sorbet
Potřebujete:
500 g čerstvého ananasu
100 g krupicového cukru
lžíci citronové šťávy a kůru z citronu
1 konzervu kokosového mléka
Postup:
Ananas rozmixujte v klasickém mixéru, přidejte cukr, šťávu a kůru, promixujte dohladka. Přidejte kokosové mléko a ještě jednou promixujte. Směs sceďte a nechte vychladit přes noc v lednici. Poté opět přemístěte do mrazničky a každé dvě hodiny promíchejte.
https://recepty.rohlik.cz/1861-kokosovo-ananasovy-sorbet
Zkoušeli jste už někdy domácí zmrzlinu? Kterou máte nejraději?
Michaela Michalíková
s...